Reţeta de joi: cotlet de vită cu Individo Merlot – Cabernet Sauvignon

Aşa cum zilele acestea sunt ploioase, lăsăm grătarele acasă. Dar, nu cred că renunţăm la carne. La rubrica „Reţeta de joi” gătim ceva foarte simplu şi leneş – aşa cum se cade într-o zi ploioasă – cotlet de vită, acompaniat de Individo Cabernet Sauvignon Merlot de la Chateau Vartely. Carnea am cumpărat-o de la Gourmet. I se spune cotlet de vită sau „steak din viţel”.

IMG_6830

Ce îmi place în Europa – şi foarte rar se întâlneşte la noi – e comunicarea amicală cu oamenii care servesc produse alimentare. Tare mă bucur de oameni teferi la cap, cărora le place să vorbească frumos şi cu gust despre un produs. Este omul peste care am dat eu. Să nu credeţi că sunt mare bucătar! Am intrat la magazin cu o închipuire vagă a ceea ce vreau, am ieşit – cu produse şi cu o reţetă simplă de preparare. Îi mulţumesc măcelarului pentru sfat. Vă recomand: vorbiţi cât mai des cu oamenii care servesc carne, brânzeturi, vinuri – ei sunt dorinici să se împartă cu sfaturi.

IMG_6834

Pe drum, am mai luat sparanghel: mândru, verde, din Moldova.

IMG_6835

Şi chiar dacă dietologii nu recomandă să amestecăm carnea cu pâinea, eu nu m-am putut abţine.

IMG_6836

Pe 3 bucăţi de cotlet de vită am dat 92 de lei; sparanghelul, pâinea şi un pic de rozmarin au mai adăugat 48 de lei – în total 140. Mai puţin decât mă aşteptam. Tot aici am luat şi vin: la carne de vită am ales un „Bordeaux” de Moldova: cupaj de Merlot şi Cabernet Sauvignon, roada 2012.

IMG_6825

Şi ca să fiu sincer, nu doar caracterul de „Bordeaux” m-a convins în decizie, dar şi această promoţie simplă: dacă ai carne în coş, indiferent de care, vinul vine cu rabat.

IMG_6821

De aici, gata cu vorbăraia – la treabă! Carnea se unge uşor cu ulei de măsline, sare de mare şi rozmarin după gust – şi, ţuşti în tigaia încinsă tare!

IMG_6854

3 minute o prăjim pe-o parte, închă 3 minute o mai chinuim pe cealaltă parte. Mai departe, dacă iubiţi carne cu sânge – puteţi să-i daţi foc la ghete!

IMG_6857

Dacă însă vă place medium rare şi mai ars, atunci o punem pe încă 10 min în rola încinsă la 200 grade.

IMG_6865

Între timp, bem un pahar de vin roşu şi „zakusim” cu pâine, dar nu multă, să nu stricăm foamea. „Bordeaux”-ul nostru de la Chateau Vartely are arome de rodii, vişine şi nuanţe de marochin. La fel, 14.5% alcool care se asociează perfect cu carne roşie, un vin pentru bărbaţi adevăraţi. Ţinut în stejar 12 luni, are nevoie iarăşi de ceva timp pentru a se desface în toare aromele.

IMG_6873

După ce scoatem carnea din rolă, o învelim un pic în folie de bucătărie, să se odhinească 5-10 minute, timp în care noi preparăm sparanghelul (fiert, prăjit sau cum vă place). Aşternem baia de sparanghel, câteva picături de sos bazat pe oţet acetic de Modena şi: poftă bună!

IMG_6909

 

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.