Patru noutăți bune de la Carpe Diem

Nu-mi făceam dubii că vinificatorul Ion Luca de la Carpe Diem va scoate ceva bun din recolta 2019, dar noutățile întrec așteptările. Iar, urmărind trendul deja de câțiva ani, pot spune că Ion are o semnătură clară la vinurile albe. Iată-le, patru frumoase, pe care vi le recomand din tot sufletul.

blank

Ca să nu mă lungesc mult între metafore și epitete, voi spune scurt pe doi: Feteasca Albă 2019 este cea mai bună Fetească a momentului din Moldova! Mai bună ca ea (încă) n-am întâlnit!

blank

În pahar avem parfum de viță de vie înflorită, flori albe, aciditate, prospețime. Doar 12.5% vol. alc. și toate componentele care i se cer unui vin de vară. Un vin etalon, simplu și, în același timp, genial. L-am și inclus primul pe listă la un eveniment cu genericul „Vinuri mari de la micii producători„, pe care-l vom desfășura săptămâna viitoare la Purcari Wine Bar.

blank

A doua noutate se numește Feteasca Regală 2019. Ca să nu lungim iar vorba, vom repeta verdictul: e cea mai bună Regală a momentului. Este adevărat că nici nu prea avem multe exemplare, dar din ce avem, asta e cel mai bun.

O ediție limitată, cu doar 1 250 sticle turnate, din recolta culeasă cu mare grijă pe 19 septembrie 2019, așa cum ne informează eticheta. Vinul e fructat, plăcut, cu un 13.5% vol. alc. care nu se resimte deloc în gust.

blank

Când unești două lucruri bune, rău n-are cum să iasă. Femme Fatale 2019 — renumitul cupaj de Feteasca Albă & Regală de la Carpe Diem este următorul hit.

În mod paradoxal, aromatic este mai puțin intens decât monosoiurile aparte și, din acest punct de vedere, l-am botezat „preferatul băutorilor profesioniști”. Senzația mea este că cei cu experiență în degustat, caută vinuri cât mai moderate la parfum, dar în schimb cu aciditate și renumita caracteristcă de „băubilitate”. Să poți bea un pahar, apoi încă unul. Iată exemplarul potrivit! Chiar și Munea a pus ochiul pe femeile fatale.

blank

Și ultimul, dar nu cel din urmă este un roze. Cabernet Sauvignon 2019, din regiunea Codru.

blank

De culoare roz pal, fin, cu arome plăcute de fragi, piersici. Când vinul strălucește așa, înseamnă că e bun! Din nou, o ediție foarte limitată, numai 1 500 sticle, concepută pentru a fi servită aici și acum. Rece!

blank

Vinurile pot fi găsite la un preț imbatabil de 115 lei sticla, la vinoteca Carpe Diem. E un preț foarte corect, poate chiar prea mic pentru calitatea din pahar. Săptămâna aceasta pot fi degustate gratuit la vinoteca din strada Columna 136A. Carpe Diem, trăiți clipa!

blank

PS: Și încă o noutate. Noile vinuri sunt dopuite, în premieră, cu Nomacorc 100% reciclabil — un dop produs din trestie de zahăr. Este un experiment pe care-l face vinificatorul, supărat pe probleme cu dopul de plută de-a lungul anilor. A mai încercat dopurile cu filet (screw cap), însă, din păcate acestea sunt tratate cu rezerve, inclusiv în Asia, acolo unde Carpe Diem are exporturi.

În acest sens, Ion Luca a cerut părerea unor experți străini, ca MW Caroline Gilby sau Robert Joseph, vizavi de utilizarea dopurilor din trestie la nivel internațional, care au avut doar feedbackuri pozitive. Deocamdată, Ion Luca spune că este mulțumit de dopurile din trestie de zahăr, dar menționează că trebuie să aștepte cel puțin un an, să vadă rezultatele experimentului. Până atunci, noroc!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.