Master glass: cele mai bune pahare de vin

Stimaţi tovarăşi, onoraţi amatori ai vinurile bune! Cu regret nostalgic în suflet, vă îndemn să faceţi ordine în „stencă” şi în beci. „Băcălaşele”, „granioncile” şi alte opere de artă ale sticlarilor sovietici şi-au îndeplinit cincinala înainte de termen. Cum să zic, păstraţi-le în continuare ca decor – ele-s frumoase, vorbă nu-i – dar nu vă mai scuipaţi în suflet bând vin din ele. Deci, aşa nu:

0_475fb_e9ea4673_L 54acbd4c955b4a85e678385b8310d1b3_1877232425_127364376928_800px 809 1023_max 76376   5306380 1515748648 images old_a1632591174922482803359

Sau altfel – dacă în loc de arome de fructe, flori, post-gust, vreţi să adulmecaţi putoare de alcool, acritură şi amărăciune, atunci utilizaţi în continuare chef d’oeuvrele sovietice (mai nou şi plasticul chinez). Şi nu e vorba de preferinţe politico-istorice: cupa, materialul, designul, dimensiunile sunt făcute în aşa fel, încât la consumul vinului ne încurcă mai mult decât să ne ajute.

Între timp, civilizaţia caută mai bine de trei decenii forma paharului perfect, care să înnobileze gustul vinului, nu să-l doboare. Lider mondial în acest domeniu este familia Riedel

Am avut ocazia să asist ieri la un master class ţinut la Carpe Diem de către Alexandr Zorin, vicepreşedinte vânzări Riedel în CSI. Am testat acelaşi vin în mai multe tipuri de pahare, rezultatele pur şi simplu m-au uluit.

riedel_flow_banner_760

De, exemplu, un Chardonnay barrique îşi pierde farmecul într-un pahar de Sauvignon Blanc sau invers, într-un pahar de Cabernet nu veţi simţi aproape nimic din SB. Nu sunt poveşti cu zmei, ci chimie pură. Fiecare pahar are concepută în aşa fel cupa, lăţimea, înălţimea, etc., încât te ajută să înţelegi ce-i mai bun în tipul respectiv de vin. Vinul înseamnă amestec de molecule, iar de felul şi prioritatea în care acestea nimeresc în nas şi pe receptorii limbii (amar, dulce, acru, iute) depinde ce impresie vom avea. Să zic altfel, degeaba cumpăraţi un Negru de Purcari sau Taraboste, dacă îl veţi consuma din pahar de plastic. Pur şi simplu, veţi pierde aromele şi banii.

Fiecare pahar Riedel poartă numele tipului de vin căruia i se adresează. Aşa că dacă vă place Riesling, vă puteţi cumpără anume acest tip de pahar. Vă garantez, nu veţi regreta! Dar toată gama de pahare e o plăcere scumpă.

white-wine-glasses-riedel

Există şi o serie de pahare ergonomice – au aceeaşi cupă, doar că sunt fără picioruş. Sunt extrem de bune pentru picnic, nu se răstoarnă şi-s comode la spălat. Da-da, sunt detalii aparent minore, dar care fac viaţa mai plăcută. Nu-s proşti europenii ăştia!

R5414-80_1

Riedel este distribuit în Moldova de Carpe Diem, care mai organizează uneori şi tombole cu aceste produse, aşa că, dacă sunteţi norocoşi – încercaţi.

Şi, da, eram să uit! Alexandr Zorin, cetăţean al Federaţiei Ruse, crede că promovarea unei strategii de consum a vinului în FR ar contribui decisiv la lupta cu alcoolismul în această ţară. Sunt de acord cu dumnealui.

Vinul bun este aliment, nu alcool! Consumaţi vinuri bune.

PS: Atenţie, acţia! Împărţiţi cu prietenii această postare. Share-ul cu numărul 150 pe FB va primi în dar o sticlă de Chardonnay barrique medaliat la mai multe concursuri internaţionale!

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.