Viorica blind tasting

Am găzduit aseară la Purcari Wine Bar o degustare de Viorica. Un hit al momentului, un vin la modă. E vorba de soiul de struguri albi Viorica, elaborat de cercetători moldoveni în 1969, dintr-o încrucișare a soiurilor roșii Seibel (clona 13-666) și Aleatico. 

blank

Am degustat, în orb, fără a ști brandul și prețul vinului, iar sala a făcut un clasament comun, punctând note de la 1 la 10, pentru fiecare vin rând pe rând.

blank

Am avut 7 vinuri Viorica de la 7 producători diferiți, iar pentru curiozitate, am strecurat printre ele și un Traminer, să vedem dacă cineva depistează intrusul. Chiar anticipam un titlu bombastic: „la degustarea în orb de Viorica a câștigat… Traminer!” 🙂 Nu a fost chiar așa, dar, oricum, nimeni nu a depistat farsa.

blank

Menționez și aici că aceste degustări nu au scopul de a găsi “cel mai bun vin”, ci mai degrabă se vor ca o introducere în profilul unui soi. Având o anumită experiență de jurizare, din start, le spun oaspeților că în sală nu respectăm toate condițiile de evaluare obiectivă și anume:

  • Oaspeții au gustări pe masă, lucru interzis în concursuri. După o bruschettă picantă sau un cașcaval cu mucegai, evident gustul vinului se va schimba.
  • Se punctează simplu, de la 1 la 10, pe când la competiții există o fișă complexă de 100 puncte, cu scor foarte clar, pentru aspectul vizual, arome, gust, etc.
  • Juriul în competiții e format din specialiști, pe când în sală vorbim de amatori.
  • Nu am exclus media și maxima, „jurații” au vorbit între ei, etc…
blank
blank
blank

Fac aceste precizări nu ca o scuză, ci ca o încercare de a trata ca atare rezultatele degustării amatoricești, fără a apela la adevăr de ultima instanță. Personal, evit întocmirea unor astfel de topuri, dar publicul le cere, iar la Purcari Wine Bar — clientul nostru e rege!

Întotdeauna, întotdeauna degustările în orb vin cu surprize! Iată podium serii:

1. Kazayak Viorica 2019

Cel mai ieftin vin al serii, a fost votat ca și cel mai bun. 60-70 de lei în retail, deja de doi ani la rând, un exemplar bun, apreciat la noi și peste hotare. Anul trecut — aur la Mundus Vini, în acest an — argint. Chiar dacă personal nu l-am urcat chiar pe locul 1, admit că sala nu greșit foarte mult, iar dacă ținem cont de raportul preț-calitate, chiar e ok.

blank

2. Viorica de Purcari 2019

Purcari a produs anul acesta, în premieră, Viorica și facut-o cum știe mai bine. Un vin etalon, aromat, plăcut. 139 mdl la Purcari Wine Bar. Pentru mine a fost vinul Nr1, dar eu pot fi suspectat de subiectivism, de aceea, am tăcut și am înscris cum a votat sala: locul 2.

blank

3. Castel Mimi Viorica de Bulboaca 2019

Într-o oarecare măsură, podiumul din cele 3 vinuri mi s-a părut reprezentativ și poate corect, doar că eu le rearanjam poate un pic altfel. Dar, așa a fost votul poporului și noi respectăm democrația. Viorica de Bulboaca 2019 de la Mimi e bună, fină și mă așteptam să urce în top. O avem în vânzare la Purcari Wine Bar încă înainte de blind tasting și rezultatul ne-a confirmat că am ales-o corect. Un vin frumos, cu etichetă frumoasă, sticlă frumoasă și vinoloc.

blank

Din respect pentru ceilalți producători (nu am avut niciun vin cu defecte!), vom spune că restul vinurilor s-au clasat pe locul 4.

blank
blank
blank
blank

Evident că fiecare dintre oaspeți a avut opinie diferită despre vinuri, propriul clasament, dar eu mă bucur că oamenii au avut ocazia să cunoască sincer aceste vinuri și sper că au înțeles mai bine soiul.

Găsiți mai multe detalii și poze de la eveniment pe pagine de Facebook Purcari Wine Bar, dați folow, tot acolo anunțăm în curând următorul super tasting 😉

blank
blank
blank
blank

You may also like...

1 Response

  1. blank znac spune:

    de la timbrus, n-ai pus din principiu in degustare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.