Cum arată fabrica de Prosecco din Italia, deţinută de un moldovean
Pe Strada del Prosecco, părăsim Valdobbiadene şi ne îndreptăm spre Conegliano – zona în care se produc spumantele cu denumire de origine controlată şi garantată – DOCG Prosecco Conegliano-Valdobbiadene. Vinul frizzante foarte aromat, care a înnebunit lumea: în 2015, Prosecco a devenit oficial, cel mai solicitat vin spumant de pe mapamond.
Pe o coastă a orăşelului Conegliano, mai exact în localitatea Vazzola, într-un decor de poveste, se întind domeniile Contarini – proprietate deţinută de moldoveanul Vasile Dragan.
Vasile Dragan a cumpărat Contarini în 2013, prin intermediul companiei ruse Igristîe Vina (pe care tot basarabeanul o deţine). În momentul achiziţiei, Contarini era printre primele trei cele mai mari fabrici de Prosecco din Italia.
Ne face excursia Artiom Petkov, un tânăr originar din Chişinău, dar care locuieşte aici deja de 11 ani.
În momentul achiziţiei, Contarini producea 26 mil de sticle de vin pe an, în mare parte din gama ieftină. Noul acţionar a schimbat strategia: a redus 80% din producţie, concentrându-se doar pe vinuri spumante de calitate. Peste trei ani, capacitatea de producţie a crescut la 15 mil sticle de spumante de calitate.
Au urmat investiţii de milioane în retehnologizarea întreprinderii. Bunăoară, recent compania a pus în funcţiune un modul prototip de etichetare – în toată Italia doar Contarini se poate mândri cu un astfel de aparat.
Spre deosebire de spumantele fermentate după metoda clasică (champennoise), vinurile Prosecco sunt fermentate în tancuri mari de inox, ceea ce reduce costurile semnificativ.
Din 2013, de când a fost preluată Contarini, acţionarul nu a ridicat dividende, toate profiturile fiind reinvestite în companie. Retehnologizarea se vede la tot pasul, echipamente şi utilaje noi automatizate, care necesită la minim implicare umană.
Îmbutelierea la Contarini se face zilnic, cinci zile în săptămână şi cu toate acestea, aici lucrează doar 31 de angajaţi.
Din 31 de angajaţi, 5 sunt din Republica Moldova, inclusiv oenologul Sergiu Scobioală, un tânăr cu experienţă bogată la multe companii de vinificaţie de talie mondială.
Se produce după principiul: mai puţin, dar mai bun. În 2015, Contarini a îmbuteliat 10 milioane de sticle, iar pentru acest an este estimată o producţie de 12 mil de sticle. Investiţiile în calitate au dat roade. În 2014, vinurile Contarini a fost premiate cu două medalii la concursul Mundus Vini – una dintre cele mai importante competiţii vinicole la nivel mondial.
Pe piaţa italiană, Contarini vinde aproape 35% din producţie, restul fiind exportat în Marea Britanie, Germania, SUA, Rusia. Câteva mostre ale companiei pot fi întâlnite şi la Chişinău.
Contarini Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Extra Dry 2015 – acest vin se bea mai repede decât reuşeşti să-i citeşti denumirea.
Mai târziu, la o pensiune turistică din Valdobbiadene am întrebat proprietara:
– Cunoaşteţi despre Contarini şi proprietarul ei?
– Da, este un rus care a scos întreprinderea din faliment.
– E moldovean, zic, doar că a făcut achiziţia printr-o firmă a sa din Rusia.
– A, da?! Bravi! Eu tot am un moldovean la muncă aici, sunteţi harnici şi cumsecade.
Plecăm din Valdobbiadene Conegliano cu un sentiment de mândrie.
Bravooooo lui sa fie sanatos!
Bravo! Sono orgoliosa di te….Auguri e buona fortuna..
Venind și de la un oltean felicitări
I could not even think what a fine wine is, made from the most elite varieties of Moldovan grapes