Radacini, de unde proVIN
Vinurile Radacini au fost prezentate, în premieră, la Ziua Vinului, iar de curând pot fi întâlnite şi în comerţ. Este vorba, aşadar, de o linie nouă de la „Albastrele Wines”, pe care, până nu demult, o cunoşteam după brandurile Chi, Albăstrele, Chill Out, Cuvee Aleksandr, etc. Din câte am înţeles, o parte din brandurile vechi vor continua să-şi trăiască viaţa, dar rădăcina va fi de acum încolo una, dar la plural: Radacini.
Noua gamă este o bună temă de acasă pentru amatorii care caută vinuri noi. Dacă v-aţi săturat de unele şi aceleaşi vinuri pe piaţă, poftim să exploraţi ceva nou, aveţi de unde. Am numărat până acum, cel puţin 16 exemplare (nu este exclus să fie mai multe sau să mai apară şi altele). Rădăcinile s-au extins pe toată gama, de la spumante, la vinuri liniştite; de la albe, la rose şi roşii; de la tinere, la maturate; de la mono-soiuri, la cupaje.
Ca să fie mai uşor de înţeles, am ramificat Rădăcinile în trei grupuri generice: Basic, Vintage şi Fiori, plus încă două tipuri de spumante („champennoise” şi Charmat). Vom începe, ca la degustare, cu un spumant. Radacini Reserve Brut – un spumant excelent, făcut după medota clasică „champennoise”, produs ca la carte din Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Maturat 24 luni în sticlă, 12.5% alcool, culoare galben pai cu reflexe verzui, arome fructate, într-un cuvânt – strălucitor!
Brutul metoda traditionelle costă 100 lei, un preţ foarte bun (nu prea găseşti aşa vinuri cu 5 euro în străinătate), iar dacă vreţi şi mai ieftin, există alte două spumante (produse după metoda Charmat, fermentate secundar în inox, nu în sticlă): Radacini demisec şi Radacini brut, la 45 lei bucata.
În gama vinurilor liniştite, iese în evidenţă un Cabernet Sauvignon vinificat în alb. Radacini Blanc de Cabernet, de o culoare galben-pai deschis, cu arome puternice de ardei dulce şi un gust proaspăt, bine echilibrat. Ceva între Feteasca Albă şi Sauvignon Blanc, doar că altfel 🙂 Recomand, costă doar 60 lei, foarte bun la raport preţ-calitate.
În gama Basic (60 lei), Radacini se mai poate mândri cu un Sauvignon Blanc bun şi Pinot Grigio.
Ceea ce dă cu adevărat fiori în noua linie de vinuri este gama cu acelaşi nume: Fiori. Două exemplare cu accent pe soiuri locale: o Feteasca Neagră şi un cupaj dintre Feteasca Neagră şi Syrah. Ambele vinuri au fost maturate timp de 6 luni în butoaie de stejar.
Feteasca Neagră 2015, cum îl descrie producătorul: un vin care nu poate rămâne nevorbit, nu se trece cu vederea şi rămâne multă vreme în amintire! Un roşu bordo frumos, arome fine de cireşe negre, prune afumate. Foarte tare mă bucur că a mai apărut un producător cu soiuri locale în arsenal, iar cupajul cu Syrah merită şi aplauze. La aromele de fruct s-a adăugat puţin piper şi condimente de la Syrah, ceea ce îl face deosebit, catifelat în gust şi moale în taninuri. 95 lei, pe care nu-i regreţi deloc.
Şi ultimele, dar nu cele din urmă sunt vinurile din gama Vintage. Patru mono-soiuri, maturate timp de 12 luni în barrique: Merlot, Cabernet, Pinot Noir şi Chardonnay. Din toate, am remarcat în mod special Cabernet Sauvignon-ul, care seamănă mai degrabă a Cabernet Franc: roada anului 2014, fructe şi condimente în gust, un vin ferm, hotărât şi puternic.
Iar, din gama vinurilor albe vintage, merită apreciat un Chardonnay 2015, deosebit prin faptul că a fermentat în barrique. Un vin care îmbină plăcut aromele de Chardonnay proaspăt – flori, măr şi piersic – cu nuanţele plăcute de vanilie. 13% alcool, am tot degustat o sticlă întreagă, surprinzător, fără cutremure cerebrale a doua zi.
Puteţi găsi în acest moment Radacinile în reţeaua Linella, dar şi în vinotecile din oraş.