Nou pe piaţă: spumant alb brut Apriori

Intru eu, carevasăzică, aseară la magazinul Nr1 şi, ca de obicei, mă opresc la raftul cu vinuri. Trag cu ochiul la noutăţi – în mod aprioric îmi sare un spumant nou în faţă. Despre Apriori am mai scris, nu-i nou pentru mine, doar că după dulciuri şi demidulciuri a apărut, în sfârşit, un brut. Vă înşelaţi dacă credeţi că Moldova produce foarte multe bruturi. Sunt 3-4 companii, hegemonia însă e pe dulce, demidulce şi încă un fel de băutură care se dă drept „şampanie”, dar care nu este altceva decât un fel de yupi + alcool + CO2. De asta, un nou brut e întotdeauna motiv de atenţie pentru FineWine, plus că e încă şi la promoţie. Nu se vede bine preţul în fotografie (că la Nr1 cu fotografiatul e mai strict decât la puşcărie!), dar dovada foto este totuşi: Apriori Alb Brut a scăzut de la 62 la 47.15 lei.

IMG_6071

Ca şi în restul gamei Apriori Wine, eticheta este imprimată prin serigrafie, de această dată cu litere aurii. Mă scuzaţi, eu nu sunt adeptul glamourului, dar înţeleg că majoritatea poate fi de altă părere. Până la urmă, nu suntem consumatori de etichetă, ci de conţinut, aşa că: să-i dăm cep. Mai bine zis: să scoatem museletul!

IMG_6076

Noul brut Apriori este de o nuanţă galben-verzuie. Produs din Muscat, dulce în arome, răcoritor în gust. În principiu, ceea ce şi se cere de la un spumant brut. E produs după tehnologia Charmat, care presupune fermentarea secundară în inox. Asta explică preţul mai scăzut faţă de brutul clasic, metoda Champennoise, care presupune fermentarea secundară în sticle. În nici un caz nu trebuie să sperie acest lucru: acelaşi Prosecco, de exemplu, se face tot după tehnologia Charmat.

IMG_6096

O perlare foarte frumoasă în pahar, 10.5% alcool – eu sunt adeptul că spumantul nu trebuie să fie neapărat drink festiv, ci în primul rând răcoritor bun pe timp de vară.

IMG_6091

Neapărat, dar foarte neapărat – Apriori trebuie servit rece – 6-8 grade recomandă producătorul. Eu chiar şi după ce-l scot de la frigider, tot în răcitor îl ţin.

IMG_6100

Exemplarul meu a mers aseară în pas cu nişte fettucine cu parmigianno şi nimic în plus.

IMG_6114

Asta pân’ am trecut la desert – perechea de suflet a spumantului. Oh, mama, ce s-a mai lipit brutul cu nişte gogoşi de brânză şi dulceaţă de vişine acrişoare! Iartă-mă, Doamne, că fac pofte în vinerea neagră! Dacă nu vreţi să păcătuiţi azi, de duminică este dezlegare… la Apriori.

IMG_6109

Cam atât pentru astăzi. Sărbători luminoase vă doresc, în compania oamenilor dragi şi a vinurilor bune. FineWine!

IMG_6084

 

 

You may also like...

1 Response

  1. blank Simona spune:

    Aveti asa vel sa spumant 2 pahare sa fie in coropca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.