Premieră: spumant Gogu Winery
Mica vinărie Gogu Winery de la Căușeni deschide sezonul sărbătorilor de iarnă, pășind cu dreptul pe un nou segment — cel al spumantelor de calitate.
Este prima încercare a lui Ilie Gogu de a face acasă un spumant „traditionelle”, cu fermentare secundară la sticlă, dar cu siguranță, nu ultima.
Vorbim de Riesling & Feteasca Regală, din roada anului 2019, în proporție de 50% la 50%, obținut prin metoda clasică de șampanizare, cu fermentare secundară la sticlă timp de 12 luni.
„Am pus la fermentare secundară circa 1 000 de sticle. Dar, cu diferite ocazii, cu vizite ale prietenilor și oaspeților la noi, s-au dus cam 400 de sticle, așa că la etapa produsului finit, cu etichetă, am ajuns la numai 600 de sticle”, spue Ilie Gogu. Ediție foarte limitată!
El pricizează: „totul s-a făcut manual. De la turnare, la degorjare, îmbuteliere, etc. O să observați că, poate, anumite dopuri stau nu 100% drept. Undeva „mouselet”-ul nu stă perfect. Așa este când faci hande made”.
În pahar avem un galben cu accent verzui, cu „mousse” frumos și o perlare fasciculată, cu bule mici și intense. Arome proaspete de iasomie, miere, fructe verzi și un gust plin. Este un spumant cu personalitate, diferit.
Ajunge în curând pe rafturile vinotecilor din oraș, cu 270-290 mdl. Să înceapă sărbătorile!