Varlamov a promis să reVINă în Moldova
S-au încheiat cinci zile în care am încercat să-l convingem pe bloggerul rus Ilia Varlamov că vinul moldovenesc e mai bun decât se crede la Kremlin. Îmi vine greu să ghicesc ce concluzie şi-a făcut: deşi e, aparent, cel mai public om din Rusia, în viaţa mea n-am întâlnit un om mai discret ca Varlamov. De s-a lăsat convins sau nu, urmează să vedem la el pe blog, dar un lucru mă face optimist. A cerut să-i livrez periodic vinuri moldoveneşti pe nişte căi mai puţin ortodoxe, ca să-l consume împreună cu prietenii (în pofida avertismentelor Rospotrebnadzor). Iar dacă un rus cere „для себя”, înseamnă că e bun şi poate fi recomandat la cei 1.5 milioane de foloweri ai săi (mai mult ca un tiraj de ziar!).
Dar, cum s-a documentat Varlamov în Moldova?
La Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Varlamov s-a ivit la timp, chiar dacă era dis-de-dimineaţă, iar în ajun fusese un greu concert, la propriu şi figurat, al formaţiei Leningrad. A sfidat totuşi protocolul, prezentându-se, diplomatic vorbind, „fără cravată”. Noroc că directorul ONVV, Dumitru Munteanu, e un om progresist şi n-a atras atenţie la „prikid”. Ba chiar a râs copios când bloggerul a spus că are un singur costum: l-a cumpărat pentru nuntă, dar nici atunci nu l-a purtat. „Îl ţin acum pentru înmormântare”, zice. Nu haina îl face pe om, important e să te informezi din prima sursă, i-am răspuns eu. Iar după sursa oficială, e normal să vezi cum se face vinul cu adevărat. Primul popas – vinăria Asconi – model al transformărilor post-embargo în Moldova.
O întreprindere care are un cuvânt greu de spus la exporturi în Occident şi care a deschis recent acasă o adevărată bijuterie turistică. În aceste butoaie, la Asconi se maturează vinurile care iau medalii ca pe conveier.
După o degustare de vinuri filtrate şi nefiltrate la Asconi, Varlamov şi-a „lărgit graniţele iubirii pentru bucătăria moldovenească”. „Când credeam că nu mai pot fi uimit cu nimic, au adus aşa o minune (…) Moldova are aşa o bucătărie, că doar pentru ea merită să-ţi faci cetăţenie!”, a scris Varlamov mai târziu pe blog.
Să-l urnesc din loc de la aşa o sărbătoare a fost greu, dar cu Doamne ajută am ajuns la următoarea oprire: Castel Mimi. Aici Varlamov a păşit înainte înspre trecut. Neobosit – dintr-o galerie în alta, care-s aşa de multe că nici cei de la Castel Mimi nu le mai ştiu numărul.
Castel Mimi este cel mai mare proiect de restaurare din ultimii 20 de ani. Iar exact cu 102 ani în urmă, în aceeaşi perioadă, castelul boierului moldovean Constantin Mimi era vizitat de o altă personalitate rusă – Ţarul Nicolae al II-ea. La Castelul Mimi restaurat, Varlamov a gustat din noua linie de vinuri…
Şi, evident, a prins la puteri.
După ce a aflat că la Castel Mimi vor putea ateriza elicopterele, Varlamov s-a răţoit. „Da’ eu am să fiu primul care decolează din subterana unui castel vinicol!” Zis şi făcut, vezi video.
Cum a decurs întreaga vizită la Castel Mimi puteţi vedea aici, noi mergem mai departe. Popas la Agropensiunea Butuceni, domnul Anatol Botnaru (driver-ul turismului ecologic de la Orheiul Vechi) arată de la înălţime locul anume unde se va juca în curând „Rigoletto”. Şi îşi cere scuze că aşa-i grăbit: trebuie să plece la o altă întâlnire cu un dirijor din Viena. Oamenii mari vin în Moldova, cât de tare ar vedea unii numai răul.
Vorba multă – sărăcia omului. Trebuie de dat repejor focul în vatră…
… şi de scos de acolo plăcinta la timp.
Mai departe – cum e să fii în Moldova şi să nu vititezi Cricova? Aici Varlamov a surprins instalaţia de tip Alazani în variantă moldovenească: îi atacăm pe toţi cu vin spumant dacă trebuie.
Şi a mai stat la masa „a la Putin”.
În mod normal, vizita lui Varlamov nu putea trece fără Soroca şi romii pe care niţel i-a politizat. Iar la sfârşit a semnat: vinurile moldoveneşti sunt bune!
Oameni buni Anatol Botnaru e cineva care e de respectul la toata Moldova