Cursuri de sommelier european la Chișinău

În perioada 18 – 25 aprilie 2017, la Chișinău, au loc cursuri de certificare a sommelierilor, organizate de Școala de Sommelier din Moldova, în parteneriat cu Asociația Sommelierilor Europeni și Proiectul de Competitivitate din Moldova. La aceste cursuri m-am înscris și eu.

blank

Șapte module, teoretice și practice, sunt susținute de profesorul Nicolae Luca, directorul Școlii de Sommelier din Moldova și de Brigitte Leloup, vicepreședintele Asociației Sommelierilor Europeni (ASE), venită cu această ocazie la Chișinău.

blank

blank

ASE-ul este o organizație certificată de Parlamentul European, patronată de Pierre RICHAR…

blank

… pe care noi îl cunoaștem mai degrabă așa:

blank

După cum spuneam, învățăm teorie și practică: de la particularități ale producției de vin, până la analiza senzorială a acestuia.

blank

blank blank

Practica bate teoria, de aceea, lecțiile nu trec fără degustarea vinului. Am avut ocazia să analizăm mai multe vinuri moldovenești, pe care de bine, de rău, le mai cunoaștem, dar și să testăm vinuri străine. Veritabila Champagne, un Riesling alsacian sau Chardonnay barrique  – vinuri făcute așa cum scrie în carte.

blank

 

Ceea ce numim noi sec „vin alb”, în limbajul profesionist are mii de nuanțe și toate ne spun ceva.

blank

Bunăoară: că avem de a face cu un vin matur, făcut și păstrat extraordinar.

blank

Cursurile vor culmina cu un examen, pe care v-a trebui să-l susținem în beciurile de la Cricova. Avem de răspuns la peste 40 de întrebări teoretice, dar și să susținem o probă practică: să prezentăm și să evaluăm un vin.V-ați închipuit vreodată: să dai examen la băut?!

blank

Dincolo de glume, aspectul ce ține de sommelierie este extrem de important. Profesia, care abia prinde avânt în Moldova, este demult răspândită în țările cu tradiție; sommelierul este un actor indisponibil când vine vorba de restaurante, turism oenologic, industria vinului, în general. Cursul nostru este urmat de angajați ai vinăriilor, lucrători din HORECA, turism, dar și de amatori – cum este cazul meu.

blank

„Aveți un potențial enorm în domeniul vinului și a turismului eno-gastronomic: vinuri extraordinare, locuri extraordinare, bucătorie bună și oameni primitori. Riscuri reduse de terorism (da, aceasta a devenit o chestie sensibilă în Europa), mai nou – și zăpadă în aprilei, deci garantat merită de vizitat”, a făcut haz de necaz Brigitte Leloup.

blank

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

3 Responses

  1. blank Liliana spune:

    Cind sunt preconizate următoarele cursuri ?

  2. blank Roman spune:

    Cind sunt preconizate următoarele cursuri ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.