Moldova, la expoziția ProWein 2022

38 de companii vinicole din Republica Moldova participă la ProWein 2022 — cea mai importantă expoziție de vinuri din lume. Târgul a început azi în Duesseldorf, Germania, urmând să dureze trei zile.

Cu brandul de țară Wine of Moldova – a legend alive încercăm să convingem lumea de calitatea vinului din Moldova. Indiscutabil, de calitatea extraordinară a vinului.

blank

Expoziția revine după o pauză de 2 ani, legată de Covid. Lumea vinului pur și simplu era însetată de această atmosferă fantastică ce o oferă un târg de asemenea anvergură. Evident, situația din Ucraina este discutată aici, dar — în pofida contextului extrem de grav — sunt producători ucraineni de vin sau tării care participă.

blank

Inima galben-albastră este prezentă și la standul Purcari. Tamara Luca, event manager la Purcari, este pentru prima dată la ProWein și prezintă cu emoție cupajul Freedom Blend, un manifest al libertății lansat de companie încă în 2011. Soiul Bastardo din Ucraina, Rara Neagră din Moldova și Saperavi din Georgia.

blank

„Este de datoria noastră să ajutăm Ucraina”, titra acum câteva zile CNN cuvintele lui Eugen Comendat, COO Purcari. Iar recent, prestigioasa MW Caroline Gilby a semnat în Decanter un articol la aceeași temă.

blank

M-am întâlnit azi cu doamna Gilby la stand, iar mai târziu Robert Joseph, un nume bine cunoscut internațional, urmează să susțină un master class cu vinurile moldovenești.

blank

Wine of Moldova și-a mutat standul în altă hală, după mai mulți ani unde avea un loc permanent. Suntem, în sfârșit, alături de România, iar situația de la Eurovision nu „a afectat” pe nimeni aici.

blank

Personal, văd cu ochi buni schimbarea standului: suntem înconjurați de vecini „exotici”, iar asta poate să fie un plus pentru consumatorii sătui de Franța, Spania sau Italia.

blank

Multe noutăți au apărut mai repede la ProWein decât acasă. Cricova relansează linia Orașul Subteran, într-o nouă sticlă, cu altă etichetă.

blank

Iar Chateau Cristi a adus Politika în prim plan — un Pinot Noir din roada anului 2021 excelent la preț calitate (revenim mai pe larg la el).

blank

Indiscutabil, una din marele noutăți este Academia de la Purcari — o premieră pentru cramă, dar și pentru țară — vinuri vinificate în amfore de lut.

blank

O altă noutate din grup: câteva etichete noi la Bostavan.

blank

Micii producători sunt, pe fundalul crizei, într-un număr mai mic. Novak, Casa Vinicolă Luca sau Equinox țin însă garda cu vinuri excelente!

blank

Sunt etichete cu nume noi și la Mileștii Mici…

blank

Moment simbolic — foștii „responsoabili” de târguri la ONVV (Adrian Digolean, acum la Chateau Vartely și Viorel Garaz, director Mileștii Mici) fac schimb de sfaturi cu actuala conducere Wine of Moldova.

blank

Noutăți la Fautor și Basavin… dar și multe-multe altele. De fiecare dată în astfel de cazuri regret că n-am suficient Internet, timp, dar și cuvinte să descriu atmosfera de aici.

blank
blank

Să nu credeți că Wine of Moldova este doar despre vin. Bardar a venit cu ultima noutate de 25 de ani.

blank

Iar cu stand separat sunt și producători de tării din Moldova. Colegul nostru alergător Adrian Solomon aleargă și aici.

blank
blank

Se lucrează la stand. Și chiar dacă vedeți cam multe pahare, să știți că dincolo de ele stă numele Moldovei și… exporturi.

blank
blank

You may also like...

2 Responses

  1. 16 mai 2022

    […] „Cu brandul de țară Wine of Moldova – a legend alive încercăm să convingem lumea de calitatea vinului din Moldova. Indiscutabil, de calitatea extraordinară a vinului”, scrie Andrei Cibotaru, wine blogger, finewine.md. […]

  2. 20 mai 2022

    […] vinului s-a mutat săptămâna această de la Dusseldorf (unde la începutul săptămânii era expoziția ProWein), la Cosenza (Calabria, Italia), unde a început azi Concours Mondial de Bruxelles. Competiția […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.