Nou: Radacini Long Charmat Brut
Radacini a dat un „boost” pieței spumantelor din Republica Moldova, cu o premieră dublă: Radacini Long Charmat — vinuri frumoase atât pe interior, cât și pe exterior.
Am avut onoarea să prezint evenimentul de lansare alături de oenologul Vasile Luca, director general Radacini.
Ce este un Long Charmat?
Întâi de toate, cititorii acestui blog știu că Charmat se referă la producerea spumantelor în rezervoare (Prosecco, Asti, Sekt, Frizzante, etc), în timp ce Champenoise presupune fermentarea secundară la sticlă (Champagne, Cava, Franciacorta, etc).
Iată că metoda Long Charmat reprezintă un proces la rezervor, dar care implică o fermentare secundară mai îndelungată și un contact extins cu levuri. Produsul se vrea astfel plasat între Charmat și Champenoise, atât ca și caracteristici organoleptice, dar și ca preț. Méthode Traditionnelle este, de regulă, mai scump.
O fișă tehnică ca la carte, pe lângă care nu prea ai ce adăuga. Subliniez „dosage”-ul la limita de jos a brutului (7 gr/dm3), ceea ce înseamnă un nivel mai scăzut de zaharuri naturale, dar și alcoolul moderat.
Pinot Noir fermentat la temperaturi controlate 30 de zile, ulterior maturat pe levuri timp de 180 de zile.
La prețul de 170 mdl pe raft, ambele spumante reprezintă un „must” de încercat. Neapărat rece și cu oameni frumoși și buni alături. Aceste spumante au fost concepute să provoace plăcere!
1 Response
[…] jumătate din medalii au fost adjudecate de Radacini, care s-a impus masiv cu spumantele sale, atât cele clasice, cât și Charmat. Spun de ceva timp […]