Cum a fost la Vernisajul Vinului

Ediţia a IX-a a Vernisajului Vinului s-a evaporat ca o bulă de spumant – jucăuş, frumos şi efervescent – iar ceea ce a rămas este un post-gus îndelungat şi plăcut în amintiri.

Sursa: Facebook/Nadya Glo

Sursa: Facebook/Nadya Glo

Peste 1000 de pahare cu logo-ul Wine of Moldova au zornăit plăcut de-a lungul serii. 200 de vinuri, de la spumante la Ice-Wine, de la aproape 35 de companii vinicole mari şi producători mici.

IMG_3725

În vestibul a funcţionat, în premieră, un sparkling bar, la care tinerii aceştia voioşi propuneau gratuit 3 cocktailuri pe bază de spumant: Andaluzia, Pasărea Albastră şi Aperol Spritz.

IMG_3772

La parter, modest şi solitar, singurul pictor în vin din Moldova (da poate şi din lume?!), Vasile Botnaru desena (în vinul său adus de acasă, nu de la Vernisaj). Şi asculta la telefon buletinul de ştiri de la Europa Liberă, că ieri a fost agitaţie mare nu doar la Palatul Republicii, ci şi peste drum, la Reşedinţa de Stat.

IMG_3796

Între timp, etajul doi s-a împlut de lume. Luni seara, început de săptămână, 250 de lei (!) biletul – nici un argument nu a putut opri atâta lume să se adune într-un loc.

Sursa foto: Facebook/Constantin Grigorita

Sursa foto: Facebook/Constantin Grigorita

Unii ciocnesc, alţii vorbesc, alţii, în genere, joacă cărţi! Nu, stop, ăsta e Garry Gozma, un magician care a scos şi de la mine din minte un 9 de cruce şi la pus la el în buzunar! Ori el chiar poate vrăji, ori eu am degustat prea mult…

IMG_3801

A mai fost un flash-mob extraordinar pus la cale de corul de fete Cantabile, pe care însă n-am reuşit să-l surprind. Bine că măcar o bucată din decor am fotografiat!

IMG_3743

La spumante a câştigat Cricova cu Capricio, deşi eu din principiu nu iubesc aşa ceva, iar winner-ul după părerea mea este Pinot Noir, Blanc de Noir.

IMG_3791

Dacă tot suntem la spumante, trebuie numaidecât să facem popas la Chi Vintage şi la spumantul produs de Chateau Vartely.

chi

Tânărul vinificator Dan Prisăcaru, de la Minis Terrios, a adus la Vernisaj un Sauvignon Blanc 2015 de excepţie, pe eticheta căruia a scris modest: „Admir lucrurile aparent imposibile”. 2100 de sticle, 13.5% alcool, 120 lei pe raft – îl admirăm şi noi pentru lucruri aparent imposibile.

IMG_3781

Un alt vin care atras atenţia este Chardonnay-ul 2015 de la Crama Purcari (a nu se confunda cu Vănăria Purcari). Proaspăt, aromat.

IMG_3807

Iar F’autorul a vernisat două vinuri spaniole – Tempranillo şi Albarino, ambele produse în premieră în ţara noastră.

fautor

Am făcut o mare greşeală că roşiile le-am început cu Echinoctius-ul nou al lui Constantin Stratan. Este un vin care ridică ştacheta atât de sus, încât e greu s-o ajungi cu alte vinuri. 3 ani în barique şi nişte tanine de la care îţi pare c-o să-ţi cadă dinţii, dacă nu dai o bucată de carne. Apropo! Echinoctiusul s-a băut chiar în seara Solstiţiului: marţi, 22 decembrie, la ora 06:48, a fost fixată cea mai lungă noapte din an.

IMG_3805

La roşii s-a mai făcut remercat noul Cabernet Sauvignon 2013 de la Carpe Diem. Ei cum să nu-l remarci dacă-i aşa vesel?!

carpe diem

Premiul pentru roşii a fost împărţit de un duet: Chateau Vartely cu noul Individo (Malbec, Sirah si Rară Neagră) şi Gitana pentru vinul Lupi. Două companii conduse de două doamne frumoase, care îşi numesc vinurile cu nume bărbăteşti.

12377989_448407842036257_1163724226820856197_o

Purcari a dansat în Vinohoră: alb şi roşu. Ambele bune, ambele deosebite.

IMG_3779

Iar Ice-Wine-ul de la Mimi s-a dus cât ai zice… Ice-Wine.

IMG_3793

Nu-mi ajung gigabytes să scriu toate noutăţile bune de la Vernisaj, dar ca întotdeauna a fost mega, uber, extra. Bravo lui Eugen Pislaru, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin (autorul ideii), Wine of Moldova, ONVV şi proiectul USAID pentru Competitivitate CE-WIN, care au pus la cale şi dezvoltat aşa un eveniment frumos. Mulţumiri şi tuturor participanţilor din lista de mai jos.

IMG_3736

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *