Apriori: aur și argint la Concours Mondial des Féminalise

Două spumante din portofoliul Apriori, deținut de compania Consalcom, au fost medaliate cu aur și argint la Concours Mondial des Féminalise — o competiție curioasă prin faptul că jurizarea este făcută doar de către femei.

blank

Cu o experiență de 30 de ani în organizarea concursurilor de vin, fondatorul Didier Martin a făcut o observație simplă: impactul economic al femeilor în industria vinicolă. În țările industrializate, mai mult de 70% din vinuri sunt cumpărate de femei; 1/4 din enologiștii din lume sunt femei, 80% din femei consumă vinuri — mai multe argumente economice care au stat la baza succesului Concours Mondial des Féminalise.

blank

Competiția s-a desfășurat pe 5 aprilie 2018 în Paris, fiind la a 12-a ediție. Au fost înscrise peste 4 550 de vinuri în concurs, din 14 țări, fiind degustate de un juriu format din 850 de doamne. Nu știu dacă au fost evaluatoare din Republica Moldova la Paris, dar din România am observat că au fost ambasadoare aici.

Marea mi-a fost mirarea când am aflat că două vinuri din Republica Moldova au fost premiate la competiția feministă. Este vorba de spumantul Apriori dulce Muscat 2016, premiat cu medalie de aur, dar și un spumant Rose, medaliat cu argint.

blank

Regulile de organizare a concursului sunt stricte: fiecare vin este apreciat în orb, din pahare potrivite la temperatura normală, conform unei fișe de apreciere cu 39 de puncte. Fiecare mostră este apreciată de trei doamne diferite, care nu au voie să comunice și să schimbe impresii între ele. Ce priveliște frumoasă: se vezi 800 de femei care degustă și… tac! 🙂

blank

Am fost curios să degust spumantele câștigătoare din Moldova.

blank

Chiar dacă nu sunt amator de vinuri dulci, am apreciat ambele mostre. Albul este făcut din struguri Muscat, roada 2016, cu alcool echilibrat 11.5% și zahăr de 55 g/dm3.

blank

La Rose, vorbim de un cupaj de Muscat și Cabernet Sauvignon, vinificat în spumant după metoda Charmat (fermentare secundare în tancuri de inox), cu arome de căpșune și nuanțe florale.

blank

Medaliile sunt oarecum reprezentative pentru piața noastră: cunosc foarte mult doamne și domnișoare care preferă anume spumantele dulci.

Felicitări Apriori cu acest medalii la un astfel de concurs deosebit. Dacă doamnele din Paris au spus că-i bun, înseamnă că-i bun!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.