Mondial de Bruxelles, la o nouă ediție

Capitala vinului s-a mutat săptămâna această de la Dusseldorf (unde la începutul săptămânii era expoziția ProWein), la Cosenza (Calabria, Italia), unde a început azi Concours Mondial de Bruxelles. Competiția este una itinerantă și are loc nu în capitala Belgiei, ci de fiecare loc într-o nouă regiune viti-vinicolă.

blank

Peste 310 experți în vinuri, reprezentând 45 naționalități, vor juriza în următoarele trei zile peste 7300 de vinuri din toată lumea.

blank

Concursul are loc într-o sală sportivă, special amenajată în orașul Cosenza din regiunea sudică Calabria a Italiei. Printre jurați, șase sunt din Republica Moldova:

  • Arcadie Foșnea, Crama Mircești, președintele Asociației Micilor Producători de Vin
  • Ion Luca, Casa Vinicolă Luca/Carpe Diem
  • Mihai Druță, președintele Asociației Sommelierilor din Moldova/vinoteca Invino
  • Parascovia Ignat de la Oficiul Național al Viei și Vinului
  • Inga Manuilenco, de la Kazayak
  • și subsemnatul

Și colegii din România sunt prezenți într-un număr mare la competiție.

blank
blank

Jurizarea are loc „în orb”, pe tablete electronice, conform fișei de evaluare de 100 de puncte.

blank
blank

Concours Mondial de Bruxelles a introdus, în premieră, pe lângă evaluarea „cantitativă” (în bază de punctaj) și o evaluare „calitativă” — fiecare vin trebuie descris în câteva cuvinte. Astfel, vinăriile înscrise în concurs, vor primi și o descriere a vinului după ce intelectul artificial va sintetiza evaluările scrise ale juraților.

blank

Tot în premieră, din acest an, Mondial de Bruxelles a separat competiția în patru sloturi: Sparkling Wines, Rose Wines, White & Red (cea mai mare, la care suntem prezenți acum) și divizia de vinuri dulci: Sweet & Fortified Wines.

blank

Potrivit regulamentului, mai puțin de 30% din probele înscrise în concurs vor primi medalii. Urmează să vedem, cu siguranță, și vinuri medaliate din Moldova.

Programul competiției este completat de master class-uri și vizite la vinării din regiune.

blank

Ținem pumnii pentru vinurile bune din Moldova!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *