The Governor First Lady Rosé, Castel Mimi

Este vinul care m-a surprins cel mai mult în lista de noutăți de la Castel Mimi — primul rosé baricat din Republica Moldova — The Governor First Lady Rosé. Gama The Governor îl elogiază pe primul fondator al vinăriei, Constantin Mimi, guvernator al Basarabiei și cuprinde, în general, vinuri premium, maturate în butoi. În lista de blenduri roșii și albe a intrat, în premieră pentru noi, un rosé baricat.

blank

Vinul o are pe etichetă pe Iulia Mimi, născută Gulzade Titreant, soția emeritului vinificator și fondator al castelului.

„Cucoana era urmașă a unei familii nobile de armeni, stabiliți la Chișinău încă din secolul XVII. Cu un caracter ambițios, își susținea cu înverșunare soțul în pornirile sale de întreprinzător, confirmând faimoasa zicătoare, potrivit căreia, „în spatele oricărui bărbat de succes, stă o femeie”, scrie pe etichetă.

Clar lucru, puțin probabil pe acele vremuri să se fi băut roze baricat, dar omagiul trecutului este frumos oricum.

blank

Precum este frumos și vinul. Nu aveam așteptări atât de mari, dar se vede că pe noi — băutorii cu stagiu — ne zădără experimentele, neobișnuitul.

blank

Mai sunt tentative de a matura rose-ul în lume, în primul rând, în Provence. În Moldova, a riscat Castel Mimi. Struguri de Feteasca Neagră din centrul Moldovei, roada anului 2020, maturat în butoi de 500 litri, stejar francez de la Radoux, fără tostare, îmbuteliat într-o ediție limitată de 3563 de sticle, fiecare cu nr ei de ordine.

blank

Mi-a întrecut așteptările. Feteasca Neagră, ca mono-soi, nu prea a oferit rose-uri remarcabile până acum la noi. Dar aici chiar m-a surprins. Culoarea încă vie, frumoasă, aromele de fucte nu țipă, nu explodează, din contra, sunt așezate, susținute de secundare: lemn, migdale, vanilie. Curios și neobișnuit. Gustul este proaspăt, ușor onctuos, dar cu aciditate plăcută și alcool temperat (12.5%).

Nu este un rosé de terasă, merită să fie încercat gastronomic. Probabil, cu pui, paste cremoase sau chiar un grătar ușurel.

Nu știu cât costă (l-am primit gratis la degustare!), dar bănuiesc că nu e ieftin. Merită de încercat, cel puțin pentru experiment.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.