Top 3 spumante moldoveneşti pentru masa de sărbătoare
În timp ce unii şarlatani pocnesc petarde afară, iar alţii se întrec la focuri de artificii ieftine, eu vă invit să vă arătaţi clasa altfel – mai cu gust. Să organizaţi o adevarată explozie de efervescenţă, în momentul în care turnaţi un spumant de calitate în pahar. FineWine vă prezintă top-3 spumante moldoveneşti, produse după metoda clasică, care ar trebuie să se regăsească pe masa de sărbătoare a celor care apreciază vinul bun.
1. Cricova «Pinot Noir», seria Blanc de Noirs
Spumantul a fost produs în 30.562 sticle, în conformitate cu metoda clasică franceză, cu fermentare secundară în sticlă și maturare cuvée pentru o perioadă de minim 3 ani. Datorită maturării, acesta se caracterizează prin aromele de brioșă și tost, textura elegantă, cremoasă, îmbinând prospeţimea şi nuanţele de maturare. A câştigat recent medalia de argint la concursul Effervescent du Monde, cea mai prestigioasă competiţie din lume în domeniul spumantelor.
Spumant clasic matur brut alb. Culoare limpede galben pai, buchet bine echilibrat, cu arome de toast de pâine şi nuanţe de flori şi mere. Vinul este produs din 100% struguri din soiul Pinot Noir, prin „methode noir sur blanc”, cu maturare de 12 luni. Turnat în 10 000 de sticle, un veritabil exponent al spumantelor tradiţionale.
Este New entry pe piaţa spumantelor din Moldova. Produs din roada anului 2012, din struguri Chardonnay şi Pinot, fabricat după tehnologia „Champenoise”. Dublă fermentare, în butoi şi sticle. Arome de caise, citrice şi flori de câmp. Se asociază perfect cu peşte alb, fructe de mare. Produs în ediţie limitată, special cuvee – 5000 de sticle.
PS: Fiecare din acest vin costă +/-100 lei, în funcţie de magazin. Da, este de două ori mai mult decât vinul dulce îmbogăţit cu dioxid de carbon, pe care îl cumpăraţi de obicei din magazin crezând greşit că este „şampanie”. Măcar odată în an, vă invit să cumpăraţi şi să apreciaţi un spumant bun!
Sărbători fericite!