Olivier, răcituri, „şuba”. Cu ce vinuri asociem bucatele de pe masa de Revelion?

Vinurile pot completa perfect o mâncare sau – dimpotrivă, o pot dezavantaja. De aceea, este bine să ştim ce vinuri se potrivesc cu fiecare mâncare. Desigur, un spumant brut ar fi fost bine să fie asociat cu Ceviche de lup de mare cu maracuia, dar suntem conştienţi că cighirii şi „şuba” rusească o să câştige bătălia cu maracuia şi vor fi prezenţi mai masiv pe mesele moldovenilor.

În premieră pentru Republica Moldova, FineWine şi Asociaţia de Sommelier din Moldova au întocmit un top-5 al mâncărurilor de pe masa de Revelion, pe care să le asociem cât mai reuşit cu vinuri bune. Regula e simplă: mâncăm echilibrat, servim băuturi dozat, astfel încât pe 1 ianuarie 2016 să primim semănătorii cu capul treaz şi organismul întreg 🙂

Aho, aho! Când mergeţi după bucatele pentru masa de revelion, asiguraţi-vă că alegeţi corect şi vinurile.

  1. Salată Olivier + Gitana Winery La Petite Sophie

chopping-gadget-olivie      sophie_montaggio

Mihai Druţă, sommelier:

„Salata Olivier are o istorie foarte interesantă: este inventată de către francezul Lucien Oliver în anul 1860, proprietar şi Chef a restaurantului în stil Parasian Hermitage din Moscova. La aceasta salată se folosesc morcovi, pastarnac, oua ,cartofi, carne fiartă – toate taiate cubuleţe şi înglobate în maioneză. Un vin alb sec ar insoţi perfect acest tip de salată. Eu va recomand un vin din soiul Chardonnay sau un cupaj dintre Chardonnay & Traminer sau Chardonnay & Fetească Albă.”

2. Răcitură de pui + Chateau Vartely Pinot Noir

IMG_525120130931m_1

Mihai Druţă, sommelier:

„Aspicul (Răcitura sau Piftia) – un preparat culinar din grupa gustărilor reci, obţinut prin fierberea îndelungată a bucăţilor de carne (porc, viţel, curcan, cocoş, gâscă, peşte) cu os şi cartilaje, în asociere cu legume. Părerea mea este că un vin roşu uşor ar merge de minune cu această mâncare, aşi opta pentru un Pinot Noir Vartelly sau o Fetească Neagră Vinăria din Vale.”

3. „Şubă” + Rose EtCetera

rus06rose

Mihai Druţă, sommelier:

„Şuba” este o salată rusească, tradiţională, alcătuită din straturi suprapuse de cartofi, morcovi, ceapă murată, hering sau peşte afumat, ouă, sfeclă roşie şi foarte multă maioneză. Aşi recomanda un vin rose pentru aceasta salată. Fie că este vorba de Rose de la EtCetera sau renumitele Surori de la Gitana.

4. Pârjoale + Rara Neagră Equinox

120131085053-120214141733-p-O-mjasnie-kotleti     rara_neagra_2014

Mihai Druţă, sommelier:

„Pârjoalele sunt un preparat la baza care stă carnea, fie de vită, fie – porc sau curcan. Remarcăm textura bucatelor, recomand ceva roşu, tânăr, fructat şi sec – un Cabernet Sauvignon ar fi potrivit sau o Rara Neagră de la Equinox.”

5. Cighiri + Roşu de Bulboaca, Castel Mimi

656x440_cighiri-din-organe-de-porc-36494 rosu_de_bulboaca

Mihai Druţă, sommelier:

„Cighiri – bucate tipic moldoveneşti, se fac din măruntaie de porc, care se învelesc în prapora, la fel de porc. Un vin roşu de cupaj ar merge neapărat cu acest preparat, cum ar fi Cabernet Sauvignon & Merlot sau Lupi Gitana, sau Ilustro Fautor ori Roşu de Bulboaca de la Castel Mimi.”

PS: Desigur, de pe masa de sărbătoare nu va lipsi „şampania”. Cum să alegem corect un spumant de la care să nu doară (tare) capul, v-am spus anterior în articolul Top-3 spumante pentru masa de sărbătoare.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.