Un nou loc de întâlnire pentru amatorii de vin: Fourchette Gourmet

Am descoperit astăzi, neaşteptat pentru mine, un loc nemaipomenit de întâlnire pentru gurmanzi şi amatorii de vin: Fourchette Gourmet. Magazinul este foarte mare, eu m-am oprit în „obsesia” mea (soţia ştie unde să mă caute când mă rătăcesc în market): zona de vinuri. Aici este un fel de shop in shop. Dar s-o luăm de la început: magazinul a fost deschis pe 25 decembrie, la Grand Hall, care şi-a tras recent o parcare nouă, păzită de reni şi… O, brad frumos!

IMG_4130

Intrăm înăuntru, zona -1. Zero discriminare şi asta bucură.

IMG_4129

Frumos. De bon ton.

foruchette gourmet

Улыбнуло. Printre vizitatori şi consultanţi, l-am întâlnit pe big boss, Adrian Lazarencu, dând sfaturi şi oferind recomandări. Pe mine m-a uimit cu o premieră: primul aparat „Enomatic” văzut într-un magazin din Moldova. Aici fiecare cumpărător poate degusta produsul pe care îl doreşte.

IMG_4026

„Nu a fost încă niciun client care să guste şi apoi să nu cumpere o sticlă”, îmi spune mândru Adrian. Păhăruţele de unică folosinţă Wine of Moldova îşi aşteaptă cuminţi degustatorii.

IMG_4057

Dacă tot am dat peste director, profit de ocazie, să-l testez la vinuri. „Am abordat un principiu: am admis pe raft doar vinuri de calitate. Nu veţi întâlni bag in box aici. Am ars odată în Rusia cu vinuri de tristă faimă, nu cred că merită să mai repetăm  greşeala. Toate vinurile au fost selectate împreună cu sommelierul Mihai Druţă”. Şi pe loc o altă mândrie: „găsiţi vinuri pentru toate gusturile: de la cele de consum curent, până la rarităţi. Iată, de exemplu, un Merlot Molda 2010, care nu cred că-l întâlniţi în alt magazin”.

IMG_4029

Despre sortiment: vinuri locale, de import, spumante – în total aproape 400 (!) de poziţii. „Preţurile sunt fair. De exemplu, chiar astăzi afişăm reduceri -25% la Castel Mimi”.

IMG_4069

Cel mai ieftin vin – ceva de genul 60 lei, cel mai scump: un Amarone Valpolicella în sticlă magnum (1,5 l) şi cutie de lemn cadou – 3000 lei. „Avem vinuri din toate zonele vinicole ale Italiei. Câteva poziţii din Franţa, mai urmează şi alte soiuri reprezentative. Dar, accentul este pus, desigur, pe producătorii locali”, continuă excursia Adrian.

IMG_4031

Găsim atât vinuri, cât şi seturi cadou.

IMG_4114

Indispensabil – o zonă cu accesorii de cel mai renumit producător din domeniu – Pultex.

IMG_4118

Totul frumos decorat…

IMG_4120

Şi frumos împachetat.

IMG_4117

„M-a uimit Austria – o ţară pe care, de departe, nu o consideram vinicolă – fiecare tânar bea vin aici. De ce să nu facem şi noi un pas în direcţia consumului corect de vinuri?! Iată că noi îl facem prin Fourchette Gourmet. Un shop in shop, care sperăm că va atrage atenţia consumatorului”.

IMG_4080

Pe lângă vinuri mai găsiţi aici şi alte bunătăţi.

IMG_4041

Şi nu doar rarităţi:

IMG_4040

Steak-uleţe numai bune de pus la foc.

IMG_4039

Sau aşa:

IMG_4037

Ori caşcavaluri maturate în vin…

IMG_4036 IMG_4035

Şi multe-multe alte produse care nu-s legate de vin. Dar nu-mi încape spaţiu pe blog pentru toate frumuseţile. Bucură că în Moldova, iniţiativa privată face un pas înainte. Poate, într-adevăr, ne civilizăm?

 

 

You may also like...

1 Response

  1. blank GikuG spune:

    Un magazin extraordinar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.