Muşchi de porc cu sos de mure, asociat cu vin Merlot

Până acum am făcut la „Reţeta de joi” doar mâncăruri care se gătesc uşor şi se combină gustos cu vinuri bune. Şi dacă această reţetă a vieţii merge ca pe unt, de ce să renunţăm la cultul plăcerii?! Stimaţi hedonişti, nu dăm înapoi, gătim acasă din plăcere, cu poftă şi sete mare! Astăzi – Muşci de porc, cu sos de mure, asociat cu un Merlot excepţional. Iată ingredientele necesare: muşchi de porc, mure, frunze de valeriană, caşcaval şi miere de albine. M-a speriat de la început această salată de ingrediente, însă, după mâncare a trebuit să recunosc: am trăit pân-acum în întuneric (gastronomic vorbind).

IMG_9763

Îi clar că dacă gătim muşci de porc, ne trebuie muşci de porc. Marinat şi ambalat în vacuum – 100 de lei trei bucăţi zdravene, la Gourmet-ul din Grand Hall (tare sper să apară magazine de-aceastea şi prin alte sectoare, mai ales la Ciocana) .

IMG_9731

Tot de aici luăm şi mure. Nu o să vină să credeţi: 9 (nouă!) lei această caserolă.

IMG_9744

Vorba lungă – ochiul vânăt! Încingem o tigaie plată şi slobozim aici muşciul de porc, uns prealabil cu ulei de măsline. Un minut – două pe fiecare parte, ca să se rumenească frumos. Eu bruiene nu i-am adăugat, carnea vine gata făcută de la Gourmet.

IMG_9772

După ce capătă aspectul necesar, învelim separat fiecare bucată de carne în folie…

IMG_9776

Şi dusă pe 20-25 de minute în cuptorul pus la 200 grade Celsius.

IMG_9789

Între timp, ne ocupăm de mure. În tigaia în care am fript carnea punem 2-3 linguri de miere de albine, oleacă de vin roşu, o lingură de oţet balsamic, puţin piper negru şi evident – murele. Numai că, lăsaţi deoparte vreo 4-5 fructe pentru decorul farfuriei. Doamne-Dumnezeule, ce arome sloboade această combinaţie! Uiţi pe loc de şeful de la lucru, de soacra cea bună, de ambuteiaje sau nervi! Serios – memoria olfactivă te trimite într-o poiană cu fagi şi mure din copilărie, dar cu vestea cea bună că eşti matur deam şi ţi se poate şi-un pahar de Merlot!

IMG_9800

Nu trebuie să rămânem însă mult visători şi romantici, că ardem sosul. La dorinţă, după ce a fost ţinut la foc calm şi a atins vâscozitatea necesară, putem trece sosul prin sită, ca să separăm sâmburii.

IMG_9805

Între timp, aranjăm frunzele de valeriană (iarăşi anti-stress!) în farfurie, oleacă de grano padano (răzuită cu cuţit de cartofi) şi două trei picături de ulei de măsline. Aranjăm frumuşel alături carnea, garnisim cu sosul de mure (se poate şi oleacă de sos de oţet balsamic) şi poftă bună!

IMG_9811

Dacă sunteţi la dietă, mai bine nu încercaţi aşa ceva! Dulce-acrişor de la sos, sărăţel de la caşcaval, fresh de la salată şi pomuşoare – oi-oi-oi! – greu de descris în cuvinte!

IMG_9835

Toată treaba asta a fost asociată perfect cu un Merlot 2012 de la F’autor, un vin care mi-a întrecut aşteptările.

IMG_9753

Vioi la culoare, în arome – fix ca ceea ce-i în tigaie, catifelat în gust. Vinul, maturat în butoi de stejar, a evoluat foarte bine în sticlă. Şi foarte bun la preţ: 106 lei la Gourmet.

IMG_9839

Toată fericirea asta a costat exact 238 lei 86 bani. Uneori, fericirea se cumpără 🙂

IMG_9759

Poftiţi de mai gătiţi:

Midii cu Prosecco

Pasta cu ardei chili şi Riesling

Cotlet de vită cu Merlot – Cabernet Sauvignon

Dorada la rolă cu Sauvignon Blanc

Păstrăv la cuptor cu Muller-Thurgau

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.