Muşchi de porc cu sos de mure, asociat cu vin Merlot
Până acum am făcut la „Reţeta de joi” doar mâncăruri care se gătesc uşor şi se combină gustos cu vinuri bune. Şi dacă această reţetă a vieţii merge ca pe unt, de ce să renunţăm la cultul plăcerii?! Stimaţi hedonişti, nu dăm înapoi, gătim acasă din plăcere, cu poftă şi sete mare! Astăzi – Muşci de porc, cu sos de mure, asociat cu un Merlot excepţional. Iată ingredientele necesare: muşchi de porc, mure, frunze de valeriană, caşcaval şi miere de albine. M-a speriat de la început această salată de ingrediente, însă, după mâncare a trebuit să recunosc: am trăit pân-acum în întuneric (gastronomic vorbind).
Îi clar că dacă gătim muşci de porc, ne trebuie muşci de porc. Marinat şi ambalat în vacuum – 100 de lei trei bucăţi zdravene, la Gourmet-ul din Grand Hall (tare sper să apară magazine de-aceastea şi prin alte sectoare, mai ales la Ciocana) .
Tot de aici luăm şi mure. Nu o să vină să credeţi: 9 (nouă!) lei această caserolă.
Vorba lungă – ochiul vânăt! Încingem o tigaie plată şi slobozim aici muşciul de porc, uns prealabil cu ulei de măsline. Un minut – două pe fiecare parte, ca să se rumenească frumos. Eu bruiene nu i-am adăugat, carnea vine gata făcută de la Gourmet.
După ce capătă aspectul necesar, învelim separat fiecare bucată de carne în folie…
Şi dusă pe 20-25 de minute în cuptorul pus la 200 grade Celsius.
Între timp, ne ocupăm de mure. În tigaia în care am fript carnea punem 2-3 linguri de miere de albine, oleacă de vin roşu, o lingură de oţet balsamic, puţin piper negru şi evident – murele. Numai că, lăsaţi deoparte vreo 4-5 fructe pentru decorul farfuriei. Doamne-Dumnezeule, ce arome sloboade această combinaţie! Uiţi pe loc de şeful de la lucru, de soacra cea bună, de ambuteiaje sau nervi! Serios – memoria olfactivă te trimite într-o poiană cu fagi şi mure din copilărie, dar cu vestea cea bună că eşti matur deam şi ţi se poate şi-un pahar de Merlot!
Nu trebuie să rămânem însă mult visători şi romantici, că ardem sosul. La dorinţă, după ce a fost ţinut la foc calm şi a atins vâscozitatea necesară, putem trece sosul prin sită, ca să separăm sâmburii.
Între timp, aranjăm frunzele de valeriană (iarăşi anti-stress!) în farfurie, oleacă de grano padano (răzuită cu cuţit de cartofi) şi două trei picături de ulei de măsline. Aranjăm frumuşel alături carnea, garnisim cu sosul de mure (se poate şi oleacă de sos de oţet balsamic) şi poftă bună!
Dacă sunteţi la dietă, mai bine nu încercaţi aşa ceva! Dulce-acrişor de la sos, sărăţel de la caşcaval, fresh de la salată şi pomuşoare – oi-oi-oi! – greu de descris în cuvinte!
Toată treaba asta a fost asociată perfect cu un Merlot 2012 de la F’autor, un vin care mi-a întrecut aşteptările.
Vioi la culoare, în arome – fix ca ceea ce-i în tigaie, catifelat în gust. Vinul, maturat în butoi de stejar, a evoluat foarte bine în sticlă. Şi foarte bun la preţ: 106 lei la Gourmet.
Toată fericirea asta a costat exact 238 lei 86 bani. Uneori, fericirea se cumpără 🙂
Poftiţi de mai gătiţi:
Pasta cu ardei chili şi Riesling
Cotlet de vită cu Merlot – Cabernet Sauvignon
Dorada la rolă cu Sauvignon Blanc
Păstrăv la cuptor cu Muller-Thurgau