Triplă lovitură la Carpe Diem: două Feteasca şi un Femme Fatale

Se ia o Feteasca, apoi altă Feteasca, se toarnă în sticle, iar pe lângă asta, se mai cupajează. Vinificatorul Ion Luca, autorul renumitelor vinuri Carpe Diem, tot el proprietarul vinotecii cu acelaşi nume, a dat din nou lovitura. De această dată – la puterea a treia!

IMG_5821

Voi începe cu ceea ce în mod normal trebuie degustat la urmă: cupajul Femme Fatale. Este vorba de o premieră în Moldova: 65% Feteasca Regală şi 35% Feteasca Albă. Cât n-ar părea de paradoxal, nimeni până acum în Moldova nu s-a gândit să cupajeze cele două soiuri, sută la sută locale. „Ideea a fost inspirată de Robert Joseph, unul din 50 cei mai influenţi oameni din lumea vinului. Când a vizitat vinoteca noastră, m-a întrebat: există un cupaj din cele două soiuri? I-am spus nu şi imediat m-am gândit să corectez problema”, povesteşte Ion Luca.

IMG_5827

Femme Fatale este aşadar o bombă, în sensul expresiv al acestui cuvânt. Pentru că îmbină parfumul extraordinar de la Regală, cu structura, corpolenţa şi aciditatea din Feteasca Albă. Un vin perfect de vară, 12.7% alcool, care se digeră plăcut cu mâncăruri uşoare, brânzeturi lejere şi fructe.

IMG_5815

„Ce se întâmplă atunci când o Fetească bună se întâlneşte cu o Fetească şi mai bună?! Evident că ai în faţă Femme Fatale”, explică Ion Luca denumirea rebelă, de altfel, o imagine caracteristică pentru Carpe Diem. Vin îmbuteliat în ediţie limitată de 2016 sticle, un tribut anului în care trăim. Vă rog să faceţi diferenţa între o ediţie limitată şi alte de acest fel „limitate”, în care vorbim de 15-19 MII de sticle.

IMG_5826

Celelalte două vinuri noi, sunt tot de sorginte „feminină”. Este vorba de Feteasca Regală 2015, un vin care deja a reuşit să ia medalia de argint la Berliner Wine Trophy. „Regret că l-am trimis prea devreme în concurs. Pentru că potenţialul lui este mare şi dacă mai zăboveam un pic, luam chiar aurul”, afirmă vinificatorul.

IMG_5836

Regala 2015 de la Carpe Diem are o culoare galben strălucitoare, iar la nas se simte puternic salcâmul şi mărul verde. Cele 12.9% alcool sunt astupate în gust de nuanţe de caise şi mere. Un vin care merge mână în mână cu bucatele de mare şi/sau salatele uşoare.

IMG_5833

Ultima, dar nu cea din urmă noutate, este Feteasca Albă 2015. 1 570 de sticle îmbuteliate. Spic de grâu la culoare; flori de câmp şi iarbă cosită – în arome.

IMG_5830

Toate cele trei vinuri sunt bune şi foarte bune pe timp de vară-primăvară. Trebuie răcite la 8-10 grade, Doamne Fereşte să le serviţi calde, rataţi toată plăcerea! Le găsiţi la Carpe Diem, inlcusiv pot fi comandate on-line, la un preţ de 105 lei bucata.

IMG_5823

Vinurile sunt îmbuteliate cu screw cap spaniol:

IMG_5822

Şi chiar cu imprimare reliefată. Ion Luca este foarte „neamţ” atunci când vine vorba de detalii. De asta şi face „vinuri de autor”.

IMG_5829

Despre Ion Luca am mai scris aici şi aici. Este un vinificator mic care face lucruri mari în Moldova. Chears!

IMG_5814

You may also like...

4 Responses

 1. blank =Marușca Unionista dela Cetatea Albă= spune:

  Info pentru vinarii unioniști de la sate-
  ––––––––––––––––––––-
  SCOPUL- Cei intrați în Sfatul Ţării-2
  vor fi repartizaţi pe diverse comisii, de tipul celor care există în parlamentul de la Chişinău
  sau de la Bucureşti: comisia juridică, administraţie locală, economie, educaţie etc.
  Noi vrem ca aceste comisii să elaboreze strategii şi documente, să se implice şi să vină cu acte concrete, cu propuneri concrete. De exemplu: eu mă ocup să trecem de la raioane la judeţe,
  să ajustăm curriculum-ul şcolar la cel din România, procedură juridică recomandată
  pentru a face posibilă RE-Unirea, etc.”

  Detalii despre programul și locul întâlnirilor din teritoriu – tel. 069 988 099„
  – Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei și reprezentant al Sfatului Țării-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.