Un an FineWine!

FineWine – blogul vinurilor bune din Moldova – împlineşte astăzi exact un an de la lansare. De unde am pornit, unde sunt şi unde vreau să ajung – în câteva rânduri mai jos.

La început a fost cuvântul. „Care sunt cele mai populare bloguri de vin în Moldova?”, m-a întrebat unul din cei aproape 1 000 de jurnalişti şi bloggeri prezenţi la expoziţia Duesseldorf’2015 din Germania. „Sunt zero bloguri şi toate – populare”, i-am răspuns atunci. Regret că nu l-am întâlnit pe acel jurnalist şi la ediţia din acest an, să-i spun că situaţia s-a schimbat dramatic la Chişinău. +1 🙂

FINE WINE LOGO small

De ce FineWine. La aproape 15 ani lucraţi în presă, sunt conştient că audienţa vine, ca la pâine caldă, la lucruri şocante, critică şi murdărie. Mi-ar fi fost de 15 ori mai uşor asta să fac. Dar ar fi fost ticălos să adaug venin într-o industrie lovită de embargouri, deprecieri ale valutelor în ţările de export şi de necontenite probleme acasă. Nu poţi baza o pasiune pe lucruri urâte. FineWine e despre fapte bune, despre vinuri bune, despre oameni buni.

1-13-880x587

60 de mii şi toţi unici. Atâţia oameni a numărat Google Analytics pe FineWine. E mult pentru un blog de nişă, e puţin pentru o ţară „atât de vinicolă”, e record pentru comunitatea care s-a format. Când spun oameni „unici”, nu am în vedere un click nou contabilizat. Mă refer la oamenii deosebiţi, pasionaţi, care ştiu să guste un vin, să-l discute şi să-şi facă o părere. Suntem 60 de mii, uniţi în jurul unui gând bun, a unei fapte bune, a unui vin bun. Aceste zeci de mii de clickuri virtuale mă inspiră real ca o mulţime din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Untitled

Mulţumesc! Companiilor care m-au susţinut, m-au înţeles, m-au criticat sau m-au ignorat. Îi mulţumesc deopotrivă soţiei şi Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, producătorilor de vin şi Proiectului de Competitivitate al USAID. Îi mulţumesc fiecărui om care stă în spatele clickului. Aşi fi bucuros să mă cunosc la un vin bun cu fiecare dintre voi.

vinuri-WFR

Nu s-a primit. Să traduc blogul în engleză şi rusă. Să popularizez aplicaţia care recomandă asocieri dintre vin şi bucate, pe care cu greu am elaborat-o, cu chin şi cu 300 USD, care stă pe site fără mare utilizare. Dar, nu-i totul pierdut, tindem spre noi culmi!

11703174_10153223862719681_7383254774220306716_n

153 de articole au fost scrise timp de un an. Iese cam unul la două zile, fără week-end-uri, sărbători. Cam îngrijorătoare această matematică, ţinând cont că degust toate vinurile despre care scriu. Iar despre cele rele nu scriu din principiu. Dar sunt calm că n-am avut (încă) probleme de sănătate şi nu toate articolele sunt despre vin (expoziţii, locuri, noutăţi, etc). Care au fost cele mai citite articole de pe blog în acest an?

  1. Exact aşa cum l-a construit Mimi
  2. Iubitele lui Oleg Efrim
  3. Ce vin a băut la Chişinău cel mai titrat blogger rus

4

Mai mult decât FineWine. Blogul vinurilor bune a fost inclus pe locul 1 în topul blogurilor de nişă elaborat de Zugo. Toate postările ajung în rubrica de bloguri pe Unimedia şi pe portalul Blogogo. Zeci de site-uri din Moldova şi România preiau articolele care li se par interesante. Iar recent, despre FineWine s-a discutat pe Everydayjournalism. Tot despre vin am vorbit la o cafea, pe postul Prime TV.

Ce va urma? În mai sunt invitat la IWCB, în iulie – la Berliner Wine Trophy. Apoi avem Ziua Vinului şi zeci de vinuri noi care vor fi lansate în Moldova. De lucru este!

Cu modestie, îmi doresc: la mai bun şi la mai mare!

eu0afacvinulsc483disparc4830atu0acesuper-puteriai3f0awwwfinewinemd-default

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.