Premieră: Glou Glou wine de la TEWA

Expresia „glou glou” este menită să evoce sunetul unui lichid (în cazul de față – vin), care se revarsă rapid într-un recipient sau… pe gât. O descriere jucăușă a unui stil de vinuri noi: ușoare, care se servesc răcite și — cel mai important — care trebuie să petreacă mai puțin timp în sticlă, ci să fie turnate în cel mai apropiat pahar gol.

Expresia a apărut în Franța, unde vinurile din Valea Loarei și regiunea Beaujolais au modelat o înțelegere globală a stilului. Oficial, însă, termenul este consemnată în 2016, la un eveniment în Brooklyn, despre vinurile naturale, care se numea „The Big Glou”.

Astăzi, vinurile „glou glou” pot proveni din orice regiune vinicolă a lumii și, din punct de vedere tehnic, pot fi roșii, albe, roze sau orange. Indiferent dacă vinul provine din estul Franței, sudul Italiei sau nordul Californiei, sunt câteva trăsături comune ale unui „glou glou”: aciditate medie sau mare; tanin jos și alcool redus (10-12%). La culoare, se aseamănă mai degrabă unui „rose îndelungat”, nu trebuie păstrat mult și se servește rece, cu înghițituri mari. Cum ai face „glou glou”.

În Republica Moldova, TE WA Wines a spart gheața cu „Glou Glou” din Feteasca Neagră, roada anului 2021. Au fost folosite doar drojdii naturale.

blank

„A fost un prim experiment pentru noi, căruia i-am dedicat un fermentator separat. Am folosit parțial macerarea carbonică, doar 5 zile de fermentare, după care am scos lichidul. Fără drojdii selecționate, fără inoculare, ne-am dorit o macerare naturală”, a spus pentru Fine Wine oenologul Vadim Mihailov, autorul vinului.

blank

El a adăugat că „vinul se adresează unui segment tânăr, care vrea produse mai puțin sofisticate, mai puțin snobism”.

Este de culoare roșu deschis, seamănă mai degrabă a „compot de vișine” decât a vin roșu sau poate fi confundat cu un roze intens. Și la arome este deosebit, preponderent fructat (căpșuni, zmeură, prune proaspete). Foarte revigorant în gust — ușor, cu aciditate mare, „glou glou”.

L-am degustat într-o companie mai mare, cu vinificatori, cunoscători. Așa cum era de așteptat: opiniile s-au împărțit, cineva a apreciat; altcineva a criticat. Eu, de departe, m-am plasat în rândul promotorilor. O singură remarcă: prețul de 270 mdl pe raft mi se pare cumva prea mare; cred că vinurile acestea trebuie să fie mai accesibile. Pe de altă parte, producătorul argumentează cu pionieratul în domeniu, cu un soi local și o ediție extra-limitată (circa 1100 de sticle).

blank

Dacă sunteți din tabăra conservatorilor și optați pentru vinuri „ca la manual”, degustați o altă noutate de la TE WA: Chardonnay 2021.

blank

Noul vin continuă linia de tipicitate trasată cu Chard 2019. Este frumos, curat, cu arome de măr verde, lămâie, lime o ușoară atingere de migdal. A fost maturat trei luni în contact cu stejarul 15% din vin, față de 24% la ediția 2019. La fel, ediție limitată: 2400 de sticle.

blank

Este, fără îndoială unul din cele mai bune Chardonnay-uri ale momentului din Moldova.

blank

Găsiți vinurile în vinotecile din Chișinău, dar și on-line pe Vincuvin.shop.

You may also like...

1 Response

  1. 15 iunie 2022

    […] 270 mdl și se găsește on-line și în vinoteci. Mult, ar spune unii. Așa ziceau și de Glou Glou de la TEWA, care, iată, e aproape out of stock. Au rămas 150 de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.