Editorial: despre Vinul Moldovei

Traminer Late Harvest 2019 de la compania moldovenească Fautor Winery a fost declarat cel mai bun vin al London Wine Competition 2023. Nu din Moldova, ci dintre toți participanții. Cu un scor de 97 de puncte, adică maxim, din peste 1200 de vinuri din 32 de țări ale lumii. Este un succes care face cinste întregului sector.

blank

Vinul din Moldova a surclasat mostre de la producători cu renume din Franța, Spania, Portugalia ori Noua Zeelandă. Concursul este specific: pe lângă calitățile organoleptice — un juriu „îmbibat” de Masters of Wine, de la Court of Sommeliers și experți de la cele mai prestigioase case de vinuri — apreciază prețul, dar și calitatea ambalajului. Fautor Late Harvest costă (pe raft în Moldova ceva sub 20 de euro), un preț mult prea modic în comparație cu vinuri similare din UE, de exemplu.

„Este strălucitor, de culoare aurie. Nasul intens și proaspăt, cu note de lămâie confiată, caise uscate, tropicale, ananas, caprifoi, mușețel, miere, migdale glazurate. La gust, bine echilibrat, complex”, au notat jurații în notele de degustare.

La LWC și alte companii moldovenești au fost remarcate.

blank

Ceva mai devreme, tot la Londra, celebra publicație britanică Decanter, evalua cu 96 de puncte vinul Saperavi 2019 Academia de Purcari.

La Decanter Wine World Awards 2022, fiecare a treia medalie a fost câștigată de vinurile din grupul Purcari.

De fapt, toată seria Academia de Purcari a luat aur în linie la Berliner Wine Trophy și Mundus Vini, ia la cel ultimul concurs, și Pinot Noir de Purcari 2020 Limited Edition a obținut Grand Gold. Încă țin minte uimirea profesorului german când i-am dat să deguste Academia în orb.

Este un succes care face cinste întregului sector.

blank

Deja nu ne mai miră medaliile la competițiile internaționale. 88 la Mundus Vini, 62 la Berliner Wine Trophy. O să urmează, cu siguranță, în mai 2023, aprecieri de la Concours Mondial de Bruxelles și Vinarium, două dintre competiții la care sper să ajung în calitate de jurat.

Am început articolul cu experiența de la Londra nu întâmplător. Piața britanică a fost dintotdeauna un „marker” pentru trendurile în vinuri. Acolo încă se dă moda și, mi se pare, încurajator faptul că ieșim din anonimat, puțin câte puțin. Chiar dacă (încă) nu e mare exportul în Regat.

Dar, dacă nu vreți exemplul Britaniei, putem discuta și în termeni mai exotici. De exemplu, despre opt vinuri moldovenești, premiate la un concurs jurizat exclusiv de femei în Japonia.

În ultimii 10 ani, vinurile Moldovei au luat, în total, 5014 aprecieri internaționale! Gândiți-vă la această cifră și la ce efort stă în spatele fiecărei unități din număr.

Este un succes care face cinste întregului sector.

blank

Nu vreau să credeți că sunt un triumfalist!

Știu foarte bine ce se spune despre noi atunci când merg peste hotare, la expoziții, jurizări și cât mai are Moldova de muncit.

Și ca exemplu, o să povestesc un caz din prestigioasa gazetă britanică The Times. Articolul a trecut neobservat în Moldova, pentru că… era necesar un abonament.

Titlul sugera: „Șase vinuri din colțurile obscure ale lumii vinificației”. Unul din vinuri era din Moldova. Inițial, am simțit o oarecare frustrare, pentru că suntem considerați încă „un colț obscur„, dar apoi m-am gândit, probabil, mai avem mult de muncă pentru a ne drege profilul internațional.

blank

Întâmplător, am văzut azi că titlul de pe Times a fost ușor „cizelat”.

Și cred că este un succes care face cinste întregului sector.

blank

Apropo, era vorba despre Bad Boys Carpe Diem, un cupaj absolut fantastic!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.