Verticala Roșu Împărat: 5 povești de succes

Am avut ocazia să particip aseară la o degustare privată unică: Verticala Roșu Împărat Ministerios Wines: toate edițiile de până acum (2021, 2019, 2018, 2017 și 2015). Un vin despre care nu mă tem să afirm că este printre cele mai bune cupaje roșii din Republica Moldova.

blank

Zic, eveniment unic, deoarece toate edițiile anterioare sunt sold out, nu se mai găsesc în retail. Iar vintage 2015 sau 2017 nu le mai are nici vinificatorul.

blank

Apropro de vinificator! Cred că în rândul amatorilor de vin din Moldova nu mai are nevoie de prezentări, o facem pentru publicul din România.

Dan Prisăcaru, tânăr cu masterat în vinuri la Dijon, Franța, omul care crede, admiră și face lucruri aparent imposibile. A schițat el un zâmbet înainte de eveniment, dar numai cei care-l cunosc, știe ce emoții are Dan la asemenea evenimente.

blank
În spatele vinficatorului, condiționer Gree – unul din sponsorii evenimentului.

Așa cum scrie cartea, am degustat pe rând vinurile, de la cel mai tânăr, spre cel mai vechi.

Două din Vintage-uri – 2015 și 2017 – au fost decantate minim 1h, restul desfăcute cu ceva timp înainte de tasting.

blank

Roșu Împărat este flagmanul Minis Terrios și, respectiv, beneficiază de o atenție deosebită. A fost o singură schimbare, de componență și etichetă, după 2015, în rest lucrurile rămân aceleași.

Roșu Împărat 2015

  • Feteasca Neagră
  • Rara Neagră
  • Cabernet Sauvignon
blank

În timp ce la edițiile următoare, componența a fost schimbată, cu +/- aceleași proporții anuale în cupaj:

  • Feteasca Neagră 50%
  • Merlot 25%
  • Cabernet Sauvignon 25%

Roșu Împărat este maturat, de regulă, 14-16 luni, exclusiv în barrique francez, cu diferit grad de tostare și utilizare. La ultima ediție, s-au folosit și butoaie franceze mai mari, de 500 litri. Îmbuteliat întotdeauna în ediții limitate, sold out până acum. Toate vintage-urile au fost medaliate cu aur (la Mundus Vini, Berliner Wine Trophy sau Vinarium/IWCB), cu excepția ediției curente – 2021 – care încă nu a fost trimisă la concurs.

blank

Dacă îți place să analizezi vinurile pe verticală, deja după dopuri îți dau seama cum s-au păstrat. Excelentă evoluția, vinul nu a pătruns nici 25% din dop la vintage-urile mai vechi. La 2019 am avut „norocul” unui defect de dop, dar a fost proba de control suplimentară, pusă imediat la dispoziție.

blank

Toată seara am fost solicitat să spun care este preferatul meu și am evitat cu un citat fix de-al lui Dan Prisăcaru: „când ai mai mulți copii, nu poți spune că-l iubești anume pe unul mai mult”.

Eu am căutat să văd cum se păstrează și evoluează vinul, și am rămas foarte satisfăcut!

2021 și 2019 sunt dominate de note primare (fructe de pădure, prune, vișine) și lemn; din 2018 împerecherea vinului cu lemn atinge cote admirabile (parcă dansează fructul cu vanilia), iar în 2017 și 2015 apar nuanțe terțiare (humus, fructe răscoapte, dulceață de fructe). Și o evoluție fascinantă a culorii și intensității cromatice: mai jos difierența 2021 VS 2015.

blank
blank

Extraordinar experiment, să vezi cum se înnobilează cu anii un vin: dispare astringența, același vin sec îți dă senzația de „dulce”, se catifelează taninurile, iar buchetul devine mai bogat și complex.

Acum, în vânzare găsiți Roșu Împărat 2021, cu 280-300 mdl. Bun de gustat acum, dar și de păstrat cel puțin 5-10 ani, pentru o următoare Verticală de lux!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.