Ecouri de la Berliner Wein Trophy

A fost Berliner Wein Trophy, ecoul lui şi-acum mai este viu… Vorbim despre una dintre cele mai importante competiţii de vinuri din lume, la care am avut onoarea să particip, în premieră, în calitate de jurat. Cred că este cea mai fascinantă experienţă pentru mine, de când există acest blog umil. În total, la Berlin s-au adunat peste 150 de „ambasadori” ai vinului din toate colţurile lumii: oenologi, savanţi, retaileri, jurnalişti, oameni care dictează trenduri mondiale în ale vinului. Juraţii sunt împărţiţi în comisii, a câte şase membri fiecare. Este o tradiţie ca fiecare comisie să facă o poză de grup, cu sommelierul care a deservit masa. De la stânga la dreapta: Andrei Cibotaru (Moldova), Briar Rashed (Italia/Germania), Miguel Ferreira (Portugalia), Tobias Mayar (Preşedintele comisiei noastre, Germania), Stefanie Weegmüller-Scherr (Germania), Florence Fenouil-Bauza (Franţa).

IMG_9341

Comisia are dreptul să deguste nu mai mult de 48 de vinuri pe zi, împărţite în sloturi a câte 16 vinuri maxim. După fiecare slot, este obligatorie o pauză de 10-15 minute. Fiecărui vin îi revine o fişă de degustare, cu puncte. 82-84,9 de puncte înseamnă medalie de argint; 85-91,9 – aur; 92-100 – grand prix sau marea medalie de aur. Aşa arată mapa fiecărui jurat: cca 200 de vinuri în cele 4 zile de concurs. Jurizarea înseamnă, nu în ultimul rând, calcularea corectă a scorului: n-am mai făcut din şcoală atâta matematică.

IMG_9187

Juraţii nu au dreptul să vorbească între ei până la afişarea notelor, să facă mimici sau să influenţeze cumva alţi membri. Juraţii sunt supravegheaţi la rândul lor de alţi juraţi, care intervin dacă cineva vorbeşte sau se abate de la procesul de degustare.

IMG_9334

Tot ce ştim înainte de a degusta vinul este soiul de vin şi anul roadei. De exemplu:

IMG_9325

Am avut un slot 100% din Cabernet-Sauvignon & Merlot: poate fi Bordeaux clasic sau China, sau, de ce nu – Moldova. Vinuri de 10 ani şi mai vechi.

IMG_9340

Să nu credeţi că este o muncă foarte uşoară: dacă pui note aberante faţă de restul comisiei, evident, ai probleme. Vinul trebuie analizat obiectiv, pe criterii foarte stricte şi nu după principiul place/nu place. După prima zi a competiţiei, mă simţeam ca o buretă stoarsă. Toate vinurile sunt scuipate, aproape după fiecare vin se bea apă pentru a neutraliza papilele şi… tot aşa de 50 de ori la rând. La vinurile roşii se poate de luat o nafură de pâine: acţionează ca un fel de „radieră” pentru simţurile gustative.

2

Berliner Wein Trophy înseamnă aproape 5000 de vinuri pe ediţia de iarnă şi tot atâtea în ediţia de vară. După sesiunea de degustare, o parte din vinuri sunt puse în hol, deja cu eticheta deschisă.

6

Aici începe o altă parte a monedei: socializarea.

7

Limbile de „lucru”: engleză, franceză, germană, italiană, etc. Oamenii vinului găsesc foarte uşor limbă comună.

viber image

Din Republica Moldova a mai fost delegat Ion Luca, membrul Asociaţiei Micilor Producător de Vin, proprietarul Carpe Diem. El a fost team-leader în comisia sa, ceea ce este o recunoaştere a capacităţilor profesionale. Alături de el: Valeriu V. Cotea, preşedintele Comisiei Oenologie a OIV (altfel spus, românul care conduce oenologia mondială) şi Andreas Emmanouil, profesor cipriot care cunoaşte la perfecţie vinurile şi… limba română.

8

Evident că vinul este rege la un asemenea eveniment. Am avut impresia că cele din China au constituit o revelaţie a concursului. Vrei nu vrei, bea Grigore aghiasmă: naţiunile vinicole din lumea veche văd în China un jucător tot mai important pe piaţa mondială a vinului.

4 5

Orice eveniment frumos are un sfârşit: sticlele au ajuns la gunoi; impresiile – rămân pe o viaţă întreagă.

3

Rezultatele vor fi cunoscute în aproximativ o săptămână. În continuare, nu cunosc dacă au fost vinuri moldoveneşti în concurs. Aceasta a fost ediţia cu numărul 20 a Berlin Wein Trophy. Mulţumesc din suflet Deutsche Wein Marketing pentru invitaţia la un eveniment atât de frumos! Ştergem tabla, urmează alte istorii.

IMG_9351

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.