Radiografia vinurilor moldovenești medaliate la Decanter
36 de vinuri moldovenești au fost premiate la Decanter World Wine Awards 2017, considerată una dintre cele mai mari competiții mondiale de vin. Înainte de a ne îmbăta cu apă rece, vă propun să facem o radiografie a rezultatelor: merită, oare, să ne bucurăm foarte mult?!
Ca să înțelegem mai bine situația, ne uităm cum sunt clasificate rezultatele și ce se ascunde în spatele unei medalii: de la platinum, până la commended. Mai ales, reținem descrierea ultimei categorii: 83-85 puncte, vinuri „simple, acceptabile”. Adică – nimic deosebit!
Mai numărăm odată medaliile moldovenești: jumătate sunt tocmai din această categorie – vinuri „simple, acceptabile” – o etichetă care ar trebui să-i frigă pe vinificatori, dar nu să-i facă mândri. Ca și majoritatea competițiilor – Decanter este un concurs comercial, iar „plăcerea” nu este deloc ieftină. În 2017, de exemplu, cel mai mic tarif de înscriere a unui vin a fost de 126 de lire sterline + 20% TVA. Și dacă mai multe concursuri din lume restrâng numărul de probe medaliate la 30% din total, așa cum recomandă și OIV (de exemplu, la Berliner Wine Trophy sau chiar același IWCB), Decanter dă medalii până la 70% din probe. Adică, aproape tuturor – să nu rămână frustrați cei care dau bani – poftim, domnule, un „commended”, mulți văd, puțin pricep.
Iar, dacă mai scoatem din ecuație și medaliile de bronz (categorie care pur și simplu nu există la multe concursuri), situația noastră la Decanter arată și mai trist: 5 medalii (un Platinum, un aur și trei argint).
Rezultate meritate: Chardonnay dulce de la Chateau Vartely, care a luat grand gold-uri nu o dată, la diferite concursuri; Ice Wine Riesling nou de la Castel Mimi (noi încă nu-l cunoaștem, urmând ca acesta să fie lansat pe piață); Rose de la Purcari și două vinuri pe bază de soiuri autohtone (Feteasca Neagră, Vinăria din Vale și Vinohora Purcari, Rară Neagră & Malbec).
Nu zic – merită apreciate și vinurile cu bronz; probabil ele au fost „împinse” în această categorie mai degrabă de numărul mare de probe, decât de calitate (în mod normal, 86-89 puncte înseamnă chiar aur la alte concursuri).
În opinia mea există și niște dezichilibre mari: vinuri moldovenești care nu merită au luat punctaj peste alte care meritau muuult mai mult.
Și, ca se ne mai ancorăm în lumea asta mare a vinului, iată alte câteva națiuni cu nr de medalii la Decanter (amintesc, Moldova – 36), unele dintre care nici nu se compară cu „potențialul nostru enorm”:
- Elveția – 184
- Ungaria – 103
- Slovenia – 92
- Cehia – 81
- România – 72
- Georgia – 68
- Serbia – 54
- Bulgaria – 43
La Franța, Italia, Portugalia nici nu am numărat medaliile.
PS: Despre Moldova la Decanter a mai scris în trecut, mult mai argumentat și elaborat – Alexandru Culiuc.