Am luat Berlinu’

150 de pasionaţi ai vinului, din 30 de ţări, au împlut împreună cu acompaniaţii un hotel întreg din capitala Germaniei. Este a 20-a ediţie a Berliner Wine Trophy – una dintre cele mai mari competiţii de vin din Europa. Degustarea are loc la hotelul Am Borsigturm – înainte de război aici era o mare fabrică de locomotive.

Hallen-am-Borsigturm-Berlin

Sunt aproape 5 000 de vinuri înscrise în concurs, care vor primi verdictul specialiştilor în perioada 28-31 iulie. Vinuri din toată lumea. Încă nu ştiu dacă sunt şi din Moldova.

IMG_9178

Din Moldova sunt însă doi membri ai juriului: umila voastră slugă şi Ion Luca, reprezentantul Asociaţiei Micilor Producători de vin şi proprietarul Carpe Diem. Prezenţa noastră pare să fie salutată aici, deocamdată.

IMG_9194

În lume sunt peste 500 de concursuri de vin. Berliner Wine Trophy este una dintre cele 15 competiţii care au patronajul OIV, VinoFed şi Uniunea Mondială a Oenologilor. Cremme de la cremme. Pe cât de fastuos ar părea că trebuie să fie ediţia cu nr 20, pe atât de simplu totul este organizat. Nemţii nu văd rostul să publice un banner mare pe perete, atunci când se poate de proiectat. Mai ieftin şi mai bun pentru ecologie.

IMG_9192

Ion Luca este preşedinte de comisie de jurizare – oarecum, o mândrie pentru ţara noastră.

IMG_9205

Din panelul meu fac parte doi nemţi, un italian, o doamnă din Franţa şi un expert portughez. Fiecare din noi este convins şi îi convinge şi pe alţii că anume ţara sa face cele mai bune vinuri.

viber image

În prima zi am degustat 48 de vinuri. Nu vă speriaţi, niciunul nu a fost băut: scuipat nemilos în căldăruşă. Fiecare vin este apreciat cu note pe o fişă, iar fiecare jurat are o mapă cu fişe. Spre deosebire de alte concursuri unde notarea se face pe tabletă, la Berliner Wine Trophy se păstrează tradiţia examenului pe hârtie.

IMG_9183

Iată cum arată mapa mea: fiecare pagină înseamnă un pahar de vin degustat.

IMG_9187

Poate ar părea dintr-o parte un exerciţiu vesel, dar jurizarea presupune o responsabilitate foarte mare. La unul dintre vinuri am pus o notă uşor peste media comisiei. „Sunt generos astăzi”, am zâmbit eu dezinvolt. „Să te gândeşti la asta atunci când vei plăti mai mult în market pentru acest vin”, mi-a tăiat sec preşedintele comisiei. În spatele fiecărui vin stă un vinificator care aşteaptă un verdict obiectiv de la acest concurs.

IMG_9214

Jurizarea la un concurs de această talie presupune o concentrare foarte mare. Nu e simplu să deguşti printre nasuri care simt de la distanţă vopseaua de tipar pe hârtie sau urme de detergent pe pahar, de la contactul cu faţă de masă. Degustarea se face în orb, liniştea e condiţie obligatorie – Berliner este considerată una dintre cele mai stricte competiţii din Europa.

IMG_9213

Iar seara, câte ceva din mostre se dau la servit. Şi urmează o nouă zi de muncă.

IMG_9217

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.