Cum să bei 60 de pahare într-o singură zi

Vremea în Vrancea – cea mai vinicolă zonă a României – este în aceste zile ca la Chişinău: mai plouă, mai posomorât, dar în acelaşi timp – foarte călduros. Aici a început azi concursul IWCB 2016, cea mai importantă competiţie de vinuri din Europa de Est.

IMG_6921

În premieră, la un concurs sub patronajul OIV, particip şi eu cu FineWine-ul meu, mic dar mândru alături de cei mari.

IMG_6924

Şapte panele de juraţi: oenologi, degustatori şi specialişti din toată lumea ridică pahar după pahar. Astăzi, au avut de ridicat, nici mai mult, nici mai puţin de 60 de pahare! Am încercat şi eu marea provocare.

IMG_6943

Iată cum arată masa unui jurat.

IMG_6963

Probele sunt ascunse şi servite „în orb”.

IMG_6948

Fiecare vin are un un cod. Fiecare jurat – o tabletă, pe care pune notele în dreptul fiecărui cod.

IMG_6964

Apreicerea vinului se face la aspect vizual, miros, gust – în total 10 subcategorii.

IMG_6956

IMG_6955

Câteva note puse de mine la categoria – rose.

IMG_6970

În funcţie de media punctelor, se vor acorda ulterior medalii.

IMG_6944

60 de vinuri – şi nici unul băut.

IMG_6971

După apreciere, toate vinurile se duc nemilos în deversor.

IMG_6958

Juraţii au doar apă pe masă şi o chiflă. Nu e „mâncare”, e pentru a mai relaxa papilele gustative.

IMG_6969

În juriul IWCB sunt şi 2 moldoveni: oenologul Gheorghe Arpentin şi ministrul ajunct al Agriculturii, Vasile Luca.

IMG_6929 IMG_6931

IWCB va dura până pe 29 mai, iar rezultatele vor fi cunoscute câteva zile mai târziu. IWCB este primul concurs sub patronajul OIV care nu mai percepe taxe de înscriere a vinurilor. Anul acesta, competiţia a înregistrat un record de aproape 1500 de mostre, inclusiv din Republica Moldova.

 

You may also like...

3 Responses

  1. blank RaSto spune:

    ai plecat cam devreme, Andrei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.