Câteva vinuri moldoveneşti la IWCB 2016
Vinurile moldoveneşti sunt reprezentate pe larg la IWCB, cel mai important concurs de vinuri din Europa de Est, care se desfăşoară între 26-29 mai, la Focşani, judeţul Vrancea din România. Vă reamintesc, probele sunt mascate şi descoperite doar la finalul zilei, după încheierea sesiunii de jurizare.
Fiecare jurat se poate apropia ulterior de masa cu probele punctate în orb şi poate vedea mostrele deja cu eticheta deschisă. Juratul vede ce notă a dat el anumitui vin, cu toate acestea, media comisiei şi câştigătorul – rămân încă o enigmă. Am descoperit ieri şi câteva vinuri din Moldova. De exemplu: Purcari şi Castel Mimi. Am auzit discuţii bune despre ele, deşi repet, nu se ştie totuşi care va fi verdictul juraţilor.
Alte câteva mostre din Moldova care au fost incluse în prima zi de jurizare: Sol Negru de la Asconi.
În total, la IWCB au fost admise aproape 1500 de mostre vinicole din toată lumea – un record în istoria competiţiei. Roze de la Mezalimpe şi Vinăria din Vale.
Rezultatele competiţiei vor fi afişate în exact o săptămână. Individo Fetească Albă şi Riesling de la Chateau Vartely.
Albarino şi Rhein Riesling de la Fautor. Cu siguranţă, mai sunt mostre din Republica Moldova. Ele urmează să treacă testul în orb în următoarele zile.
Vă reamintesc, în juriu sunt şi doi moldoveni. Alungaţi din start gândurile rele din cap: ei nu pot în nici un fel inlfuenţa rezultatele pentru vinurile moldoveneşti. De la stânga la dreapta: Vasile Luca, ministru djunct al Agriculturii; Cătălin Păduraru, CEO IWCB şi Gheorghe Arpentin, expert OIV.
„IWCB ține seama de noile realități ale economiei mondiale și schimbă paradigma competițiilor de calibru, asumându-și sarcina deschiderii unor drumuri noi. Suntem primul concurs din lume sub egida OIV care nu mai percepe taxe de jurizare a probelor”, a declarat pentru FineWine Cătălin Păduraru, CEO IWCB.
„În acest an, am observat un salt calitativ în organizarea concursului. Juriul este internaţional şi reprezentativ: cel puţin trei juraţi sunt Master of Wine. Sunt juraţi din Brazilia, până în Franţa, Italia şi, desigur Republica Moldova. Un atu este şi faptul că acest concurs a devenit itinerant şi se desfăşoară chiar în cea mai importantă regiune vinicolă a României”, a declarat la rândul său Vasile Luca, ministru adjunct al Agriculturii şi membru al juriului IWCB.
Şi oenologul Gheorghe Arpentin – un spirit critic prin definiţie – a apreciat nivelul de organizare al IWCB. „Este un concurs sub egida Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, iar acesta este deja un argument solid atunci când vorbim de calitatea competiţiei. Doar o treime din probe vor fi medaliate. Servirea şi punctarea probelor se face foarte bine organizat”, a spus pentru FineWine Gheorghe Arpentin.
În total, din Republica Moldova la IWCB au fost trimise aproape 200 de probe, din cele 1500 admise în concurs.
IWCB este un concurs OIV cu reguli clare și stricte pentru secretizare, jurizare și acordare a premiilor. Evaluare în orb. Notele extreme se exclud. Revenirea asupra deciziei luate după validare este imposibilă.