Noutățile și programul Zilei Naționale a Vinului: 6-7 octombrie

Ziua Vinului se va desfășura în acest an, în premieră, concomitent în Republica Moldova și România, pe 6-7 octombrie 2018. La Chișinău, peste 60 de vinării își vor prezenta produsele în Piața Marii Adunări Naționale, în timp ce în România, vor participa la Snagov 20 de crame, alături de artiști basarabeni. Pe de altă parte, câțiva vinificatori din România vor participa cu un stand comun la Chișinău, asta fiind o altă premieră a sărbătorii.

blank

„Parada Vinificatorilor”, „Duelul Fanfarelor” și un impresionant program etno-folcloric în prima zi a sărbătorii

Producătorii moldoveni vor fi cei care vor deschide agenda evenimentelor de sâmbătă, 6 octombrie, defilând în PMAN, sub acompaniamentul Orchestrei de Muzică Populară a Fraților Advahov, Zinaidei Julea, Surorilor Osoianu, și al ansamblului „Crenguța de Iedera” și Maria Iliuț. „Parada vinificatiorilor” se va încheia cu o horă și o ceremonie de premiere ai celor mai de succes actori ai industriei , după care vizitatorii sunt invitați să țină pumnii pentru participanții la cel mai zgomotos duel – „Duelul Fanfarelor”.

În după-amiaza primei zile a festivalului vinului, în inima capitalei vor fi organizate un master-class de dans popular și își va începe activitatea „Școala Vinului”, unde experții Oficiului Național al Viei și Vinului vor împărtăși publicului regulile consumului corect și moderat al Vinului Moldovei.

În apropiere de „Școala Vinului” va fi putea fi găsit și noul ghid al vinurilor bune — Fine Wine Guide 2018 „50 de vinuri bune din Moldova”.

blank

Vizitatorii sunt așteptați să ia un loc în fața portretiștilor și caricaturiștilor, care nu vor lăsa creionul din mână timp de 2 zile. Începând cu ora 16.00 pe scenă vor urca ansamblurile etno-folclorice „Plăieșii”, „Surorile Osoianu”, „Geto-Dacii” și „Vatra Nemului”. Prima zi a sărbătorii va culmina cu un concert grandios, susținut de Nelly Ciobanu, „Brio Sonores”, formația „DoReDos” și „Vally Boghean Band”.

Târgul Meșterilor Populari, Școala Vinului și un concert grandios, în cea de-a doua zi a sărbătorii

blank

Programul cultural al zilei de duminică va debuta cu un show al Baletului Național „JOC” și un program muzical de la DJ Marcus Lawyer. Oaspeții care nu au reușit să ajungă la Școala Vinului în prima zi a sărbătorii, o pot face în cea de-a doua. Orarul este identic și include: degustări de vinuri IGP din soiuri indigene și divinuri, introducere în profesia de somelier, master-class cu Roata Aromelor și lansări de carte și reviste tematice. Vizitatorii sunt îndemnați să treacă pe la Târgul Meșterilor Populari și să intre în Curtea Țărănească. Tot duminică se va acorda și premiul „Polobocul de Aur”, pentru cele mai bune vinuri de casă. Își continuă activitatea Zona Artiștilor și concursul „Duelul Fanfarelor”.

În după-amiaza zilei de duminică, pe scenă vor urca Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Moldovei” și colectivele etno-folclorice „Ștefan Vodă”, „Romanița” și „Cavalerii Armoniei”. Ziua Națională a Vinului 2018 se va încheia cu un concert susținut de interpreții authoni Vitalie Dani, Geta Burlacu, Natalia Gordienco și formațiile „Akord” și „Ethno Republic”.

Pentru a explora din plin standurile vinifacatorilor, în căutarea celor mai memorabile experiențe olfactive și gustative, legate de Vinul Moldovei, nu ezita să procuri „Carnetul degustătorului”, care include un pahar ecologic, degustarea a 11 vinuri diferite și a unui vin favorit, două bilete de călătorie pentru transportul public și reduceri de 20% la articolele promoționale „Wine of Moldova”. Biletul este valabil timp de două zile și poate fi achiziționat la prețul promoțional de 150 de lei până în data de 6 octombrie și la preț de 200 de lei în zilele de 6 și 7 octombrie.

blank

Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Ediția din acest an Zilei Naționale a Vinului se va desfășura sub genericul „Vin din sufletul Moldovei” și are drept scop promovarea vinurilor IGP, simbol care este o garanție a calității, dar și pentru promovarea culturii vinului, în general. Prin această sărbătoare vrem să aducem un omagiu oamenilor care activează în acest sector, să scoatem în evidență importanța sectorului vitivinicol, dar și măsurile care sun luate la nivel de stat pentru dezvoltarea acestei ramuri strategice pentru RM. În ultimii ani sectorul vitivinicol a înregistrat o ascensiune, datorită muncii asidue a producătorilor, a instituțiilor de stat care au implementat politici eficiente, și, desigur, a partenerilor noștri de dezvoltare. Avem multe proiecte inițiate cu suportul lor și avem rezultate bune.”

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiul Național al Viei și Vinului: „Cea mai importantă sărbătoare dedicată Vinului Moldovei se internaționalizează. Am decis ca în acest an să o extindem la București. 21 de vinificatori vor merge la Snagov, România și nu mergem doar cu vinul, dar cu tot ce are mai bun și mai reprezentativ țara noastră: gastronomie, meșteșugari, dansuri, folclor. În PMAN vinul va fi în centrul atenției. Un element important este Școala Vinului, care în acest an a fost extinsă. Am invitat toți cei implicați în pocesul de vinificație: școlile specializate, Universitatea Tehnică, specialiștii. Vor fi ateliere unde consumatorii se vor putea informa, vor primi răspunsuri la toate întrebările legate de consumul corect al vinului.”

Diana Lazăr, vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova: „Vreau să reiterez suportul plenar USAID în a promova evenimentele vinicole și turismul, iar Ziua Națională a Vinului este o rapsodie de toamnă în care succesele industriei și a vinificației se împletesc în PMAN și în toată țara. Felicitări Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, Oficiului Național al Viei și Vinului, dar și producătorilor pentru că au adus elemente inovatoare în acest an. Susținerea proiectelor se datorează interesului de a scoate în față calitatea vinului, dar și de a-l promova atât pe piața internă, cât și pe cea externă.”

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.