Nou și bun: Rara Neagră, Fautor

Am gustat recent o noutate foarte bună de la Fautor Winery, pe care vă recomand s-o încercați neapărat: Aurore Rara Neagră 2016.

blank

Rara Neagră este un vechi soi românesc, răspândit în special pe podgoriile din Moldova, cunoscut și sub denumirea Băbeasca Neagră în România. I se mai spune în popor Crăcană, Căldărușă sau Rășchirată, denumiri ce vin, probabil, de la forma strugurelui, cu bobițe, relativ, rare și împrăștiate pe ciorchin.

blank

Sursa foto: revin.ro

Fautor are plantații proprii de Rara Neagră la Romanești, Leova, în zona cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”. Am vizitat recent aceste podgorii și m-am convins cu ochii proprii de buna îngrijire a viilor. De aici pornește un vin bun!

blank

Primul lucru pe care îl pot spune despre Rara Neagră de la Fautor este tipicitatea foarte bună pentru acest soi — așa trebuie să arate o Rară Neagră — fructată, aromată, intensă în buchet și, în același timp, lejeră și plăcută în gust.

blank

Așadar, vorbim despre un un vin de culoare rubinie frumoasă, bogat în arome de prune, cuișoare și vișine.

L-am asociat cu o pâine artizanală și un cașcaval de maturitate medie. Atât de simplu, dar atât de festiv în suflet și în gust! De altfel, cred că acest vin nici nu cere asocieri culinare exotice. Îmi închipui un țăran moldovean muncind în câmp, făcând o pauză cu un pahar de Rara Neagră (de sete și pentru a prinde la puteri), cu o brânză de oi și o bucată de pâine sau mămăliga… iat-o, arta autentică a food-paringului!

blank

În gama Aurore mai sunt și alte noutăți: cupaj de Syrah & Cabernet Sauvignon 2016, dar și-un asamblaj dintre Feteasca Neagră & Tempranillo — foarte interesante vinuri! Le găsiți în vinoteci la un preț ce pornește de la 160 lei — o afacere foarte bună!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.