Moldova, record de medalii la Mundus Vini

Vinurile din Moldova au obținut un număr record de medalii — 95 la număr, la una dintre cele mai prestigioase competiții de vinuri din lume — Mundus Vini Spring Tasting 2024. Wine of Moldova este campion la medalii în Europa de Sud Est, iar organizatorii au menționat acest lucru în comunicatul oficial al competiției.

„Mundus Vini a înregistrat o îmbunătățire puternică a calității vinului din Europa de Est. Anul acesta, în special vinurile din Moldova (3 Grand Gold, 56 Gold, 37 Silver) au impresionat juriul de experți, urmat de Georgia (83 de premii), România (71 de premii) și Macedonia de Nord (42 de premii)”, se arată în comunicatul instituției.

blank

Trei vinurile moldovenești au luat cea mai înaltă distincție a competiției — Marea Medalie de Aur (Grand Gold):

  • The Governor Feteasca Neagră 2019 Castel Mimi (Best in Show Moldova Red)
  • Ice Wine de Purcari 2021 Vinăria Purcari (Best in Show Moldova Noble Sweet)
  • Traminer Late Harvest 2019 Fautor Winery
blank

Purcari a luat cele mai multe medalii printre vinăriile din Moldova (20 aur și 11 argint, inclusiv Best in Show Moldova White pentru Viorica 2023). Cel mai vechi vin moldovenesc premiat cu aur este Noian Cabernet Sauvignon 2011 de la Mileștii Mici.

blank

S-a mai remarcat producătorul Novak Winery, din regiunea găgăuză, cu 5 medalii de aur. Chateau Vartely a luat aur cu ambele roșii din gama de vârf – Tribut (Cabernet Sauvignon 2017 și Saperavi 2017), dar și cu cupajul Individo Rara Neagră & Feteasca Neagră 2021.

blank

Feteasca Neagră a fost cel mai premiat soi din Republica Moldova, urmat de vinurile din Cabernet Sauvignon și Saperavi. Cele 20 de medalii pentru Feteasca au fost adjudecate de vinuri de la Fautor, Purcari, Asconi, Kazayak, Vinaria din Vale, Domeniile Davidescu, Vartely, Vinăria Poiana; ori de la mici producători — Crama Mircești, Vladlen Ujakov.

La capitolul spumante, cu aur au excelat Metier Brut de la Radacini, spumantul dulce Wine Crime de la Domeniile Cuza, dar și mai multe versiuni Cuvee de Purcari (Adamant, Grand Cuvee, Rose Brut, etc).

Toate rezultatele din Moldova, dar și din alte țări, pot fi vizualizate aici.

blank

Degustarea în orb a durat șase zile, în Neustadt, Germania. Un număr de 250 de experți din toată lumea au evaluat vinuri din peste 45 de națiuni, inclusiv națiuni vinicole până în prezent, mai mult sau mai puțin cunoscute, cum ar fi Uzbekistan (o medalie de argint), Polonia (a doua medalie de aur pentru un vin polonez), Kazahstan, Columbia sau Maroc.

Republica Moldova a fost reprezentată în juriu de vinificatorii Arcadie Foșnea (Crama Mircești) și Vasile Luca (Radacini).

blank

La nivel mondial, lideri după medalii sunt Italia (639 de premii), urmată de Spania (535 medalii) și Portugalia (352).

blank

You may also like...

2 Responses

  1. 1 martie 2024

    […] medalia de aur și titlul „Best of Show Moldova Sparkling Wine” la prestigiosul concurs Mundus Vini, desfășurat săptămâna trecută în Germania. Cu alte cuvinte — pe o scară de la 0 la 100 de […]

  2. 4 martie 2024

    […] care se găsește în comerț cu 100 mdl (5 euro) — a fost medaliat cu aur la recentul concurs Mundus Vini din […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *