Vinaria din Vale: un vin de aur la 100 lei

Există așa ceva, mai ales în vinuri: să fie accesibil și bun. Cupajul Sauvignon Blanc & Pinot Grigio Vinaria din Vale — care se găsește în comerț cu 100 mdl (5 euro) — a fost medaliat cu aur la recentul concurs Mundus Vini din Germania.

La competiție, vinurile sunt degustate „în orb”, fără a se cunoaște producătorul, prețul sau țara de origine. Și anume astfel de degustări furnizează surprize și sunt considerate cele mai obiective. Experții au cunoscut doar componența: Sauvignon Blanc & Pinot Grigio, informații care precis nu te duc cu gândul, în primul rând, la Moldova.

blank

Din foarte multe vinuri medaliate, acesta a fost unul care mi-a stârnit în mod special curiozitatea. Am căutat să văd ce anume i-a impresionat pe jurați. Buchetul de fructe galbene și exotice, complexitatea și balanța.

Curba la aciditate se duce mult în sus. Tradus în limbaj uzual asta denotă că vinul are „coloană vertebrală”. Cuvinte sofisticate pentru gama de bază.

blank

Atrageți atenția la temperatura de servire: 8-10 grade Celsius. La concursuri, la acest aspect se ține cont mult, ceea ce vă recomand și Dvs să faceți atunci când veți deschide aceste 7 Coline.

La Mundus Vini, Vinaria din Vale a strălucit cu o triplă de aur. Pe lângă cel alb, cu alte două roșii, la fel din gama democratică de prețuri.

blank
blank

Revelația mea a fost Feteasca Neagră 2018 din gama Motive de la Vinaria din Vale.

Iată ce scriam în decembrie 2023 despre acest vin:

„Recolta anului 2018, din Regiunea cu Indicație Geografică „Valul lui Traian”, 13.5% vol. alc; maturat șase luni în barrique, un vin ajuns — în umila mea părere — la vârsta ideală pentru a fi consumat. Nici prea tânăr și astringent, dar nici evoluat în exces (…) Purpuriu strălucitor, cu o intensitate aromatică peste medie, cu o surprinzătoare nuanță de rodie în buchet, peste care mai vin adieri de vișină, cuișoare, prune uscate. Gustul este moale, suav, cu taninuri bine șlefuite”.

Punct ochit — punct țintit! Iată că experții Mundus Vini mi-au validat opinia.

Vinaria din Vale deține cea mai mare plantație de Feteasca Neagră din Moldova, aproape 45 hectare și se vede că are de unde scoate aur pe bandă rulantă.

blank

Și ultimul, dar nu cel din urmă — cupajul 7 Coline Saperavi & Malbec, medaliat cu argint. A fost apreciat pentru aromele sale de fructe roșii și condimente, dar și pentru corpolența specifică vinului din Sud.

blank

Recomand să testați rând pe rând aceste vinuri și să primți plăcere la un preț corect.

Felicitări Vinaria din Vale, să vă aduca barza cât mai multe medalii!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.