Feteasca Neagră 2018 Vinaria din Vale

Agitație mare la rafturile cu vin zilele acestea: observam într-un supermarket promoții care mai de care, mai ales la vinuri „ieftine” de import. Și mă apuca mila față de consumatorii atrași în capcane de marketing. De ce să dai bani pentru un produs străin când ai alternativă mai ieftină și mai bună acasă? De ce să susții industrii străine când prin simpla achiziție a ta susții un loc de muncă acasă? De ce?..

O abatere lirică… până am dat cu ochii de Feteasca Neagră 2018, gama Motive de la Vinaria din Vale. 85 de mdl în supermarket (mai târziu, am găsit chiar cu 65 mdl on-line).

blank

Nu există satisfacție mai mare pentru un amator de vinuri bune decât atunci când dai de raportul preț-calitate excelent. Adică, apreciem noi și vinuri de 50-100 de euro, dar când ai un vin bun la 3-4 euro — satisfacția nu e dublă, e înzecită.

blank

Recolta anului 2018, din Regiunea cu Indicație Geografică „Valul lui Traian”, 13.5% vol.alc; maturat șase luni în barrique, un vin ajuns — în umila mea părere — la vârsta ideală pentru a fi consumat. Nici prea tânăr și astringent, dar nici evoluat în exces.

blank

Purpuriu strălucitor, cu o intensitate aromatică peste medie, cu o surprinzătoare nuanță de rodie în buchet, peste care mai vin adieri de vișină, cuișoare, prune uscate. Gustul este moale, suav, cu taninuri bine șlefuite.

blank

Nu ași vrea să zic că e un „Grand Vin” (între altele, Vinaria din Vale are FN în game superioare și, mereu, a avut FN demnă), dar e un vin plăcut, băubil. O bună sugestie pentru masa de sărbători, nu uitați – în genele noastre Feteasca Neagră își are ramificațiile sale.

Cu aur la concursul internațional Vinarium, acolo unde concentrația de Fetești e mare.

blank

Soi autohton, produs local (Vinaria din Vale, apropo, are peste 400 de angajați), apreciat internațional. Nu ne rămâne decât să-l susținem și noi, acasă.

Sărbători fericite să aveți! Neapărat cu vinuri bune 😉

You may also like...

1 Response

  1. 4 martie 2024

    […] ce scriam în decembrie 2023 despre acest […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.