A fost lansat Fine Wine Guide 23/24

O nouă ediție a ghidului vinurilor bune din Moldova, Fine Wine Guide 23/24, a fost prezentată joi seara la librăria Cărturești, din incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Este o selecție cu vinuri calitative, pe care o fac anual, deja de 5 ani de zile.

blank

Fine Wine Guide conține, tradițional, o selecție cu 50 de vinuri, de la producători mari și mici din Republica Moldova. Este o selecție non-erarhică, cu vinuri albe, roze și roșii, seci sau dulci, neapărat vinuri bune.

blank

Ghidul este scris în limbile română și engleză.

În premieră, ghidul conține o secțiune cu 10 dintre cele mai bune spumante moldovenești, 5 produse după tehnologia clasică, cu fermentare secundară la sticlă (champenoise) și 5 – după tehnologia Charmat (Prosecco). Această rubrică a fost inspirată de editura Bons Offices, care a cerut o sugestie de spumante „bune de dăruit și de servit pentru cei care apreciază vinul bun”. La lansare, am servit unul din spumantele preferate ale mele – Cuvee de Purcari Extra Brut.

blank
blank

De asemenea, Fine Wine Guide conține și o recomandare cu 5 distilate moldovenești, de la diferiți producători, de la rachiu din tescovină, până la divinuri de elită.

Al doilea an la rând sunt inserate 5 vinuri din România, medaliate la concursul internațional Vinarium, din juriul căruia face parte și autorul. Este un parteneriat împreună cu Corteva Agriscience din România.

blank

La fel, Fine Wine Guide descrie cele 4 regiuni vitivinicole cu indicație geografică protejată, dar și principalele soiuri de struguri din Republica Moldova. Un capitol aparte este dedicat “revoluției Vinului Moldovei” în ultimii 10 ani — un efort comun al vinăriilor, Oficiului Național al Viei și Vinului, dar și partenerilor strategici.

blank

Fine Wine Guide a fost publicat cu sprijinul Proiectului USAID Moldova “Competitivitate și Reziliența Rurală” (Dezvoltăm Moldova Rurala), iar partener general al proiectului în 2023 a fost compania Rogob.

Publicația va fi disponibilă în rețeaua Cărturești, în vinotecile din Chișinău, la pensiunile turistice, etc, iar varianta electronică – pe site-ul vincuvin.shop. 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *