Un vin de mare finețe: Taraboste alb 2017

Vorbim astăzi de unul dintre cele mai bune vinuri albe ale anului 2017 — Taraboste Pur Aristocratic de la Chateau Vartely.

blank

Taraboste este gama de vârf de la Vartely și acest nume nu a dezamăgit până acum. Ediția din 2017 surprinde, însă, cu un stil nou. Anterior, în gama Taraboste (mă refer la vinuri albe) era îmbuteliat preponderent Chardonnay baricat. Era vorba de vinuri intense, corpolente, onctuoase. Trebuie să mărturisesc că nu sunt adeptul vinurilor intens maturate în butoi, dar opinia mea nu coincide neapărat cu cea a majorității.

blank

În acest an, în premieră, s-a îmbuteliat un cupaj alb din trei soiuri: Chardonnay (50%), Pinot Gris (25%) și Sauvignon Blanc (25%). Chardonnay-ul a fost maturat timp de 6 luni în butoaie de stejar la Chateau Vartely, iar cealaltă jumătate a mers în stare proaspătă, fapt care i-a asigurat vinului un echilibru perfect între prospețime și notele de maturare.

blank

A rezultat un vin extrem de fin și elegant, ce se remarcă prin tipicitatea Chardonnay-ului, cu arome de zămos și pere, îmbinate perfect cu fructele tropicale din Pinot Gris și nuanțele de agriș ale Sauvignon Blanc. Acest vin are tot ce-i trebuie: buchet, aciditate, alcool de 14% perfect integrat și o balanță extraordinară între toate aceste componente.

Vinul este semnat de enologul Arcadie Foșnea, unul dintre cei mai buni vinificatori din Moldova. A jucat autorul la toate strunele cele mai fine, scoțând în evidență cele mai interesante și frumoase note din fiecare soi. Pentru mine, Taraboste 2017 este cel mai bun exemplar din gama sa de până acum. Jos pălăria!

blank

Vinul a fost îmbuteliat într-o ediție de 14 082 de sticle și poate fi cumpărat cu 225 lei pe vincuvin.shop.

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.