15 000 de vinuri moldovenești, înghețate la propriu în China. Mesajul emoționant al importatorului
Un container cu 15 000 de sticle de vin premium din Republica Moldova (de la companiile Carpe Diem; EtCetera și Radacini) a ajuns înghețat în Beijing, China, cel mai probabil, din cauza unei erori la transportare în refrigerator. În loc să fie livrate la +12℃, sticlele au ajuns înghețate la o temperatură de -17℃.
Drama i s-a întâmplat lui Min Cho, un importator de vinuri moldovenești în China. L-am cunoscut în primăvara curentă, când am fost la un concurs de vinuri în Beijing.
Chiar dacă importatorul din China nu a avut nicio vină în acest caz, el a publicat un mesaj emoționant pe Facebook, în care își cere iertare pentru acest caz.
„Unele lucruri mai bine să rămâne nespuse, altele trebuie auzite… 15 000 de sticle de vin. Unele sunt considerate cele mai bune din Moldova. Recolte începând cu anul 2014, cu o cantitate foarte limitată, de doar câteva sute de sticle… au fost declarate de CIQ complet deteriorate în timpul transportului. Acest container refrigerat a fost efortul meu suplimentar de a aduce și a oferi clienților noștri cele mai bune vinuri din Moldova.
A fost o experiență emoțională pentru mine. Și sunt sigur că este pentru mulți care au fost implicați. Pentru toți acei oameni care au participat la crearea acestor vinuri minunate. Îmi pare rău… aveți scuzele mele cele mai profunde. Nu numai viticultorii, ci și doamnele care au ales acești struguri cu mâna… domnii care au lucrat în câmp… și oamenii de la liniile de îmbuteliere… ei au făcut aceste vinuri … nu numai vinificatorul. A fost Moldova… Fiecare dintre aceste sticle ar fi trebuit să dăruiască un zâmbet și o experiență de neuitat aici, în China. O impresie de neuitat a Moldovei… pe care o aveam în fiecare pahar de vin moldovenesc… Aceasta a fost responsabilitatea mea… pe care nu am putut s-o îndeplinesc. Încă o dată, aveți scuzele mele sincere”, a scris pe Facebook importatorul chinez.
“Pentru că e vară și vinurile urmau să treacă îndelung prin zona Ecuatorului, s-a apelat la un container refrigerat. În unul obișnuit, temperatura avea să urce la 50-60 grade Celsius, ceea ce ar fi un dezastru pentru vin. De aceea, s-a optat pentru un transport de peste două ori mai scump, dar în care vinurile să fie duse la o temperatură controlată de 12 grade Celsius”, a povestit pentru FineWine Ion Luca, vinificatorul Carpe Diem și partener al distribuitorului chinez.
“Temperatura a fost setată de către transportator la +12 în portul Odesa. L-am încărcat în Moldova, am verificat să fie exact 12℃. Containerul plin s-a întors în Odesa, de unde deja a fost urcat pe navă și trimis în China, cu o transbordare în Shanghai, destinația finală fiind Tianjin, portul cel mai apropiat de Beijing”, mai spune Ion Luca.
La aproape două luni, a venit vestea șoc.
„Când a ajuns containerul, era vizibil că din el curge vin. Au urmat 2 zile până când a fost scos sigiliul, 2 zile în care am făcut tot felul de supoziții, 2 zile prin care niciun vinificator nu ar vrea să treacă. Verdictul final — vinul era înghețat”.
„Era vorba de o partidă limitată, am pierdut ceea ce nu se mai poate recupera”, a spus pentru FineWine Igor Luchianov, de la vinăria EtCetera.
„Faptul că ați aranjat un container mai scump spune că ați avut grijă de vinuri și ați făcut tot ce este mai bun pentru a le aduce în China în stare excelentă. Este un test al destinului. În 20 de ani de experiență nu am mai avut un incident ca acesta”, a comentat la rândul său Veaceslav Nivnea, manager de export la Radacini.
Deși marfa a fost asigurată, acesta nu este cazul în care sunt oferite despăgubiri, fiind vorba de o eroare umană sau tehnică. Importatorul face acum clarificările în acest caz.
În afara pierderilor financiare, există și probleme morale: consumatorii care așteptau vinul bun moldovenesc, nu-l pot primi la timp. Inclusiv o pereche de miri, care a comandat un „private label” cu vin moldovenesc pentru o nuntă în Bali.