Moldova: Pinot Noir

Calea unui amator de vinuri e ca a unui călugăr. Am tot predicat că nu avem Pinot Noir în Moldova, dar în zadar… Degustarea de ieri mi-a dat lumea peste cap… Cea veche și cea nouă…

blank

Ne-am propus în 2021 să ieșim la alt nivel la Purcari Wine Bar. Să ne punem pe o hartă a vinului mai largă, la scară mondială. Am început cu „obraznica progenitură a viţei de vie”, cu „cel mai romantic şi sexy soi nobil”, cu Pinot Noir. Cică, “dacă Dumnezeu a creat Cabernet Sauvignon, atunci Pinot Noir e creația Diavolului”. 

blank

Le-am punctat în orb și fiecare a avut clasamentul său, dar tare m-am bucurat că Moldova nu este „out of competition”.

Gerard Bertrand  Domaine de L’AIGLE Pinot Noir 2018, France (14.5%, 20 euro)

Fructe roșii coapte , textură matăsoasă, taninuri fine și corp mediu. Post-gustul este lung și bine definit, cu indicii subtile de lemn și condimente. Gerard Bertrand este un nume.

blank

 BURJA Pinot Noir 2018 Primorski, Slovenia ( 13.5% alc  21 EUR)

Când zici Pinot Noir nu te gândești la Slovenia! Dar, am mulți prieteni internaționali care mi-au recomandat acest vin. Pinot Noir a fost cultivat în Valea Vipava de secole și este foarte potrivit pentru condițiile de aici. Viță de vie organică, drojdii sălbatice, doi ani de maturare în butoi.

blank

Pinot Noir de Purcari 2018, IGP Stefan Voda, Republica Moldova (13%, 7 EUR)

Cei 12 participanți la degustare pot confirma: a fost în top. Deși, eu tot timpul predic că nu avem Pinot Noir în Moldova, degustarea în orb a demonstrat contrariul. Roşu-purpuriu, cu arome complexe de căpşuni, violete şi zmeură. Maturat in butoaie de stejar francez Seguin Morreau timp de 6 luni.

blank

Franz Haas Pinot Noir 2017, Alto Adige, Italia  (13.5% alc  25 EUR)

Alto Adige, ce frumos! Roșu-rubiniu, cu arome de cireșe coapte, condiment și piele veche. Aciditate foarte sus și mult fruct!

blank

Alchemist Pinot Noir 2017 Oregon, United States ( 13% alc  44 EUR)

Cred că a fost cel mai previzibil vin al serii. Fruct, tipicitate și mult lemn. Dar, în linii generale, cam asta caută consumatorul, alchimie.

blank

Matetic EQ Pinot Noir 2014, San Antonio Valley, Chille (14% alc  28 EUR)

În orb, acesta a fost câștigătorul serii pentru mine. Fruct, tipicitate, aciditate, post gust – tot ce vrei. Foarte sinceră recomandarea producătorului: bea acum, ori până în 2028!

blank

Greywache Pinot Noir 2016, Marlborough, New Zealand ( 13.5% alc 27 EUR)

Notele de coacază neagră, mure și prune. Corp mediu, structură elegantă și prospețime. Totuși, Marlborough e Marlborough. După precedentul, a fost al doilea cel mai preferat.

blank

A fost o seară fantastică! Am călătorit virtual cu Pinot Noir în jurul lumii.

blank

Urmează Franciacorta!

blank
https://www.facebook.com/events/439524097239313

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.