Franciacorta tasting

Am avut aseară o ocazie unică să degustăm 6 tipuri de Franciacorta, la Purcari Wine Bar. Pentru comparație, am deschis un Grand Cuvee de Purcari, apropiat de vinurile de imagine după tehnologia de producere, maturare, componență și chiar preț. Concluzia, mai jos.

blank

Spus foarte simplu, Franciacorta înseamnă „șampania” italienească. Dar, oaspeții Purcari Wine Bar nu sunt oameni simpli, de asta, au aflat care mai sunt zecile de detalii importante de știut pe lângă noțiunile elementare de DOCG. Am fost fericiți să avem câte un exemplar din tot ce-i important: DOCG, rose, Millesimato, Saten și chiar Riserva, dosaggio zero, etc.

blank

Aici găsiți cam tot ce contează despre Franciacorta, noi ne concentrăm mai departe pe pahar.

Antica Fratta Essence Satèn brut

25 euro, de consumat acum și până în 2026. Chardonnay Blanc de Blanc, cu fermentare primară a unei părți de vin în barrique și o fermentare secundară de 30 de luni (!) în sticle. Foarte delicat, cu arome florale, note de brioche, pâine prăjită și mere verzi. Am intrat din coz!

blank

Uberti Francesco I Brut

28 de euro, de consumat acum și până în 2026. Cupaj din Chardonnay, Pinot Bianco și Pinot Noir, provenind din podgoriile de pe dealurile Erbusco, Adro, Köln și Cazzago San Martino din provincia Brescia. Maturare pe drojdie în sticle timp de 36 de luni (!). Complex , cu bule mici, textură foarte netedă și aromă de brioșe proaspete și migdale prăjite.

blank

Bellavista Grande Cuvee Alma Brut

32 de euro, de consumat acum până în 2028. Cupaj din Chardonnay, cu proporții mici de Pinot Noir și Pinot Blanc. Fiecare parcelă  este vinificată separat, iar 15% din struguri sunt vinificați și apoi maturați în butoaie de stejar timp de 7 luni. Urmează o fermentare secundară în sticle timp de doi ani și jumătate (!). Acest proces îndelungat de maturare produce un vin spumant opulent, complex, cu arome de brioșă, produse de patiserie proaspete și biscuiți, care se amestecă cu notele de fructe tropicale și fructe cum ar fi caise, nectarine și cireșe albe.

Nivelul vinurilor era atât de sus, că am intuit că oaspeții se pierd printre aceste vinuri. De asta, am servit „în orb” un spumant mai puțin ortodox, ca să se vadă diferența. Din considerente etice nu am spus și nu voi dezvălui nimănui care a fost „proba rea”, dar mă bucur că oaspeții au făcut diferența dintre cer și pământ.

blank

Villa Franciacorta EMOZIONE brut Millesimato 2015

28 de euro, de consumat până în 2026. Oaspeții au înțeles ce înseamnă un Millesimato și de ce e important de ținut cont de acest „mic detaliu” pe etichetă. Clasica genului — Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc, maturat 36 de luni.

blank

Grande Cuvee de Purcari Extra Brut Vintage 2016

23 de euro, de consumat acum până în 2028.

Aveam emoții, că nu le-am comparat anterior, dar a trecut testul cu brio! A fost pe locul doi în preferatele serii (pe primul e imadiat următorul). Recoltat în 2016 de pe cele mai bune parcele, cupaj de Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc, maturat la sticlă 36 de luni.

După componență se aseamănă cu Franciacorta, dar organoleptic este mai aproape, totuși, de Champagne. De un mare Champagne. Culoare de aur, arome fantastice de brioșe, floarea soarelui, fructe galbene. Un vin de talie internațională, recunoscut cu aur la Berliner Wine Trophy.

blank

Berlucchi 61 Nature 2013

34 de euro, de consumat până în 2028.

Pentru mine a fost Nr1 al serii. Dar există și o explicație. Berlucchi e prima cramă care a început să producă vinuri spumante Franciacorta, datorită vizionarului Guido Berlucchi. Cea mai bună recoltă de Chardonnay și Pinot Noir, de pe colinele din Arzelle, Rovere, San Carlo și Ragnoli. Atenție: maturat 5 ani (!) în contact cu drojdii, după care a mai urmat o maturare la sticlă de 6 luni, înainte de scoaterea pe piață. Dosaggio zero, cu un buchet fantastic de fructe de livadă, migdale prăjite, pâine toast și un post gust extraordinar de lung.

blank

Berlucchi Cuvee Imperiale Max Rose

25 de euro, de consumat până în 2026.

Pentru diversitate, am testat și o Franciacorta Rose, de la Berlucchi, din Chardonnay și Pinot Noir selectate din cele 19 zone municipale din Franciacorta. Fermentat secundar 24 luni la sticlă. A fost bun, deși a părut ușor după precedentul.

blank

A fost o seară fantastică! Nu știu când, cum și dacă s-ar putea de repetat o așa degustare la Chișinău. Dar, mai avem în program și alte seri unice.

Urmăriți pagina noastră de Facebook: acolo anunțăm evenimentele noastre, tradițional, sold out.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.