O picătură din Mendoza la Chișinău

Cu o anumită doză de modestie, vreau să zic că am avut o degustare unică în felul ei: am adus la Chișinău (mai exact, la Purcari Wine Bar) o picătură din Mendoza, Argentina. Ce splendoare!

blank

Am încercat să testăm vinuri de la altitudine de peste 1 400 metri (la noi e maxim 320, ca să înțelegeți diferența).

blank

Lista a inclus 6 vinuri roșii premium din Argentina, evaluate cu peste 90 puncte de criticii internaționali, iar pentru calibrare, am pus și un Malbec 2018 de Purcari, medaliat cu aur la Mundus Vini în 2020.

* Edmond de Rothschild Flechas De Los Andes Gran Malbec 2017 (93 Points James Suckling)
* Tapiz Black Tears Malbec 2014 (92 Points Robert Parker)
* Riglos Gran Cabernet Sauvignon 2016 (93 Points Jancis Robinson)
* Pulenta Malbec 2017 (91 Points Robert Parker)
* Vina Cobos Bramare Cabernet Sauvignon 2016 (93 Points Tim Atkin)
* Clos de los Siete 2016 (91 Points Robert Parker)

blank

Decepția serii

Tapiz Black Tears Malbec 2014 – cel mai scump și cel mai cotat vin (45 euro) – a avut defect de dop. Nu e vina vinului, între 2 și 5% din toate buteliile cu dop de plută se confruntă cu așa probleme. Nu am avut a 2-a sticlă, așa că… asta e. Dar tare promițători mai era! Sperăm până în 2030 – până atunci producătorul îi dă șanse de viață – să mai prindem un exemplar iconic de Malbec argentinian.

blank

Cel mai bun vin al serii

Clos de los Siete 2016 — opera vedetei viti-vinicole franceze Michel Rolland, proprietar parțial al cramei cu același nume din Mendoza. Totuși, francezii pot face un bordolez de clasă chiar și la poalele munților Anzi. Dominant de Malbec în cupaj, după care urmează: Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc și Petit Verdot! Proprietarul renumitului cupaj din Moldova 5 Elemente, Constantin Stratan, a intrat întâmplător în sală în momentul degustării și a apreciat pe deplin cele 6 elemente argentiene, asamblate virtuos de un maestru francez.

blank

Revelația serii

Malbec de Purcari 2018 — cel mai ieftin vin al serii (9 euro VS 22-45 euro, restul) punctează excelent la capitolul tipicitate. Arome de prune, coacăză, ciocolată, o adiere fantastică de frunze de dafin sau ceva ierburi condimentate, excelent. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, apelez la jurații Mundus Vini: ei au degustat acest vin în orb, fără a ști dacă e din Mendoza sau Purcari și i-au dat aur!

blank

Am mai avut 2 Caburi fantastice din Mendoza, care ne-au întărit încrederea în sine, și în Moldova putem avea așa vinuri bune.

blank
blank

Mulțumesc oaspeților pentru atmosfera fantastică și schimbul de opinii, am stat ca în familie.

Urmăriți pagina de Facebook a Purcari Wine Bar, acolo anunțăm curând un nou super flight!

You may also like...

1 Response

  1. 13 septembrie 2021

    […] multe degustări cu vinuri străine la Purcari Wine Bar. Am testat Pinot Noir din toată lumea, am adus Mendoza și Noua Zeelandă mai aproape de Chișinău, am descoperit Franciacorta și Cremant-urile, superbe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.