Premieră absolută în Moldova: vinul Albariño de la Fautor

Cred că vorbim despre ceea ce are să devină noul hit al sezonului de primăvară-vară: Albariño 2015, produs în premieră în Republica Moldova, de Fautor. Un vin exotic, de vară, care va fi în trend.

IMG_5897

Doamnelor şi domnilor, señoras y caballeros, permiteţi-mi o scurtă pauză de „likbez”: şi pentru mine Albariño înseamnă ceva cu adevărat nou. L-am degustat anterior o singură dată în Portugalia, dar multă apă s-a scurs de atunci. Aşadar, Albariño este o „poamă” de origine spaniolă, cultivată mai ales în Galicia, în nordul coastelor Spaniei, dar şi în regiunea Vinho Verde din Portugalia. Numele său vine de la „Alba-Riño”, ceea ce înseamnă “vinul alb a Rinului”, considerat o clonă a Riesling-ului alsacian.

IMG_5916

În Moldova, Albariño creşte pe o plantaţie de mai puţin de 3 hectare, în satul Romanovca, Leova. Favorabil la o climă mediteraniană, soiul s-a adaptat destul de bine aici, iar drept „ocean” a servit un lac de 4 ha, situat la câteva sute de metri de la plantaţiile Fautor din Romanovca. Gata cu teoria, să-i dăm cep!

IMG_5922

Floral, mineral, citric. Aşa îl descrie producătorul şi eu îi dau dreptate. Este ceva care nu l-ai mai întâlnit: are şi Pinot Grigio, şi Sauvignon Blanc, şi Riesling. Arome împletite din fructe exotice şi flori de câmp. Este acel vin care îţi dezvăluie de fiecare dată o aromă diferită. Dar, adevărata revelaţie vine în gust: după un nas atât de dulce şi fructat, urmează o prospeţime neaşteptată în gust.

IMG_5912

Are un conţinut uşor ridicat de alcool, 13.4%, astupat în gust de nuanţe de piersici, caise şi lime. Eticheta sare din tiparul Fautor şi reprezintă o pictură în acuarelă. Unii văd aici terroire portughez, alţii curenţii oceanici, parcă este şi o bucată de Moldovă pe hartă.

IMG_5913

Albariño a fost turnat într-o ediţie limitată de 3 100 de sticle. Vă rog să atrageţi atenţia: atunci când se vorbeşte de ediţie limitată, în mod normal, trebuie să existe şi un număr de serie. Că unii mai şmecheresc în Moldova cu „ediţiile limitate”. Mie mi-a nimerit exemplarul cu nr 0323.

IMG_5902

Foarte şi foarte important! Acest vin trebuie servit la o temperatură mai joasă ca de obicei, producătorul recomandă 7°C. Chiar şi dacă aţi scos sticla din frigider, ar fi bine să o păstraţi într-un răcoritor sau la gheaţă.

IMG_5927

Vinul costă la producător 120 lei (dacă luaţi mai mult, are rost să-l cumpăraţi de la sediul companiei, str. Petru Movila 23/2), iar în retail preţurile variază între 135-150 de lei. Ei, hai… să-i dăm start sezonului de vinuri fresh de vară! I Like!

IMG_5896

Albariño 2015 de la Fautor a fost remarcat înaintea mea de blogul vin2.ro din România şi de vinisfera.com.

IMG_5925

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.