Crama Mircești: primele albe din roada 2023

Săptămâna aceasta am fost invitat să petrec o zi la curățat via la Crama Mircești. Am tăiat sub îndrumarea enologului Arcadie Foșnea, în una dintre cele mai frumoase și îngrijite vii din Republica Moldova. A fost o revelație să văd cu câtă atitudine se lucrează, efectiv, la fiecare butuc. Unde viticultorul părea să fie judecător: lăsăm struguri mai mulți în acest an sau îi dăm viței posibilitatea să se dezvolte și mizăm pe viitor?!

Se pare că anume așa e geneza unui vin bun, unde atitudinea, grija și cunoștințele parcurg un drum, mână de mână, de la butuc până în beci.

blank
blank
blank

Am fost răsplătit cu o masă boierească și o ladă de vin. Noutăți din recolta anului 2023. Despre câteva, am decis să scriu pe blog.

Eu apreciez faptul că la Mircești se mizează pe sticlă ușoară și dop cu filet, în cazul vinurilor de consum curent. Chiar dacă „moda” la noi este invers, unii oameni se ambiționează să spargă stereotipuri. Și insistă pe ideea că un vin bun nu trebuie să fie neapărat scump, în sticlă cât mai grea și cu dop de plută.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_9063-800x600.jpeg

Sauvignon Blanc 2023, de pe o viță de vie de 10 ani, bine îngrijită, aflată la maturitatea în care deja poți să spui ceva. Galben verzui, cu note de mere verzi, citrice și piper alb, suav și plăcut la gust. Enologul îi dă un apogeu de consum până în 2028. Dacă vreți să vedeți cum evoluează vinurile albe de la Mircești, căutați un SB din 2022. Eu am fost surprins de ce evoluție bună are acest vin!

blank

Urmează un Chardonnay 2023, maturat „sur lie” trei luni. Doar 1010 sticle, de pe o parcelă de 0.3 hectare, plantată în 2012. Clasic, cu note tropicale în arome, foarte bună pereche pentru pește și paste cu sosuri albe.

blank
blank

Cireșica de pe tort — Viorica 2023 — în variantă „demisec”. Cu un conținut de zahăr de 15.5 g/l și o aciditate de 5 g/l, bănuiesc, că va fi un hit comercial, mai ales, la o ediție de numai 2400 de sticle.

blank

Găsiți noile vinuri în vinoteci, dar și în marele retail, la prețuri ce variază între 140-180 mdl, ceea ce în opinia mea, reprezintă un foarte bun raport preț-calitate.

blank

Chiar dacă ați mai fost, vă recomand să vizitați Crama Mircești, de fiecare dată este ceva nou acolo. Iar, în prezent, se lucrează la un nou meniu. Câte ceva am testat și pot spune că urmează noutăți foarte bune. Gustoase!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *