Competiția viitorului: Vinarium
România a găzduit, în perioada 23 – 26 mai 2024, o nouă ediție a VINARIUM International Wine Contest, competiție de vinuri sub patronajul OIV (Organizației Internaționale a Viei și Vinului) și VINOFED (Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vinuri).
Concursul s-a desfășurat la Ploiești, în hotelul „Central”.
- Au fost înscrise 1502 probe din 26 de ţări: Africa de Sud, Argentina, Australia, Austria, Bulgaria, Canada, Chile, Cehia, Cipru, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Luxemburg, Noua Zeelandă, Macedonia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Serbia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria.
- Au fost introduse în concurs vinuri linistite (1381 probe), vinuri efervescente (110 probe) şi distilate pe baza de struguri şi vin (11 probe)
- 39,3% din totalul probelor inscrise au fost din afara României – ţara organizatoare.
- Numărul total al judecătorilor a fost 46, provenind din 18 ţări: Bulgaria, Canada, Cipru, Elveţia, Franța, Finlanda, Georgia, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Republica Moldova, Portugalia, România, Spania, Turcia.
- Jurizarea s-a desfăşurat cu 8 comisii a câte 5 judecători / comisie. Fiecare comisie a fost condusă de câte un Preşedinte. https://www.iwcb.ro/juriu-2024/
Pentru al 5-lea an la rând, am avut onoarea să reprezint Republica Moldova în juriu, alături de doamna Elizaveta Breahnă la Oficiul Național al Viei și Vinului și Diana Lazăr, de la Proiectul de Compeitivitate al USAID. Viorica Ombun din Republica Moldova a ajutat la comisia tehnică.
În comisia mea, am făcut echipă cu jurați din România, Spania și Georgia.
Toate cele 4 zile de degustări au fost însoțite de un program de vizite extrem de frumoase, plăcute și utile.
În una din primele zile, am mers la Casa Timiș — un complex turistic situat într-un amfiteatru de vii extrem de frumos. Cred că am notat aici cea mai deosebită experiență culinară pe care am avut-o vreodată în România. Frumos și gustos!
În cea de-a doua zi a evenimentului, după degustare, am mers la crama Serve, unde am avut parte de o verticală de excepție: Cuvee Guy de Poix 2018 – 2014 (sper că n-am greșit Vintage-urile).
Ulterior, am făcut turul cramei premium Gramofon din Dealu Mare, unde am degustat probe de tanc și am luat cina în aer liber. Un extraordinar recital de muzică și dansuri populare a însoțit un apus perfect.
Dealu Mare a fost explorat și în ziua următoare, cu o vizită la producătorul iconic Lacerta. O cramă perfectă, bine pusă la punct, într-o zonă viticolă extraordinară, cu vinuri deosebite și oameni emoționanți!
Ulterior, într-un decor natural de excepție, am ajuns la Velvet Winery, o cramă “boutique”, situată în inima regiunii viticole Dealu Mare, podgoria Tohani. Aici am asistat cu gura căscată la o prezentare a lucrărilor cu drona în vie, am degustat vinuri și am luat cina în aer liber.
Renumitul vinificator Liviu Grigorică a fost o gazdă nemaipomenită, iar colegul său de breaslă, Adrian Dolghin — enolog nu mai puțin de cunoscut — ne-a uimit cu un recital la chitară în jurul rugului.
A fost o seară care nu se uită în viață!
Organizatorii concursului, alături de sponsori, ne-au pus la încercare cu Inteligența Artificială, care ne-a pictat frumos după 3 zile de jurizare.
Pe durata celor patru zile, am revăzut prieteni dragi din toată lumea și mi-am făcut nou cunoștințe.
Recomand cu drag oricare dintre locațiile vizate în acest articol: peste tot am avut parte de experiență inedită (deși am fost de-atâtea ori în România, oricum am descoperit locuri, bucătărie și oameni fantastici).
Iar, tema principală, evident au fost vinurile. Lista câștigătorilor o găsiți aici (uitați-vă atent la Grand Golduri și nu numai): https://www.iwcb.ro/registration/results.php
Mulțumesc echipei Vinarium (în primul rând Cătălin, Daniela, Ruxanda și Bogdan) pentru o experiență de neuitat!