Premieră: spumant Orange
Combinatul de vinuri Cricova a lansat o premieră pentru piața moldovenească: Amber Cuvée — Orange, primul spumant din Moldova, produs după tehnologia vinurilor „orange”.
Tehnica tradițională de macerare peliculară, adică în contact cu pielița bobiței, este mai rar întâlnită în vinificația spumantelor.
În cazul de față, vorbim de un cupaj de Fetească Regală și Muscat Ottonel, macerat între 7 și 14 zile (în funcție de caracteristica recoltei), după care fermentat secundar prin metoda Charmat.
Metoda, o combinație de non-conformism, cu un stil artizanal, oferă o structură taninică diferită, deosebită pentru un spumant.
Vinul este de un galben intens, cu reflexii portocalii. Nasul este stratificat, cu note piersici și citrice confiate, pe de o parte, completate de un ușor caracter oxidativ (ceai alb, coajă de portocală amară), de altă parte.
Recomandat a fi servit la 8–10°C, Amber Cuvée – Orange se potrivește excelent cu fructe de mare (caracatiță, creveți sau scoici Saint-Jacques), pește alb la grătar, dar și cu brânzeturi maturate cu textură semi-tare, precum Comté sau Pecorino.
Datorită structurii sale, poate acompania chiar și preparate asiatice cu note umami sau sosuri ușor picante.
A început să apară în comerț, circa 130 mdl în rețelele comerciale (115 la magazinul de firmă). Îl veți putea degusta și la Vernisajul Vinului, pe 16 mai.