Local wine friendly în Chișinău: Mezzo

Nu m-am gândit că postarea despre problema vinurilor în restaurante va stârni un interes așa de mare. Peste 500 de distribuiri pe Facebook, mii de accesări, sute de comentarii. Am văzut și o parte plină a paharului: suntem mulți, cei care vrem o servire corectă a vinului în HORECA. De cealaltă parte, am spus că sunt și excepții de la regulă, sunt localuri care investesc în cultura vinului. Iar, odată cu denunțarea experiențelor proaste, ar trebui să scoatem în lumină și poveștile de succes, să popularizăm bunele practici, să le oferim ca exemplu. Eu am experiențe pozitive cu localuri wine friendly în Chișinău.

Așadar, vorbim astăzi de restaurantul Mezzo, din incinta BERD’s Design Hotel.  Am luat aici cina cu un partener și am fost plăcut surprins de meniu și atitudine, mai exact, de oferta Wine & Dine: bucate gustoase, vinuri asociate și servite corect, preț rezonabil. Well done!

blank

Am optat pentru oferta de 390 lei, deși trebuie să recunosc că a fost prea mult. Primo piato – salată Farmhouse cu piept de pui la grătar, asociată cu Vinohora albă de la Purcari. Cupaj de Feteasca Albă și Chardonnay, arome de lămâie, măr verde și iasomie, ce au completat extraordinar opera de artă din farfurie.

blank

Eram gata deja după acest start cu un review de nota 5 pe Facebook, dar impresiile abia au urmat. Sassicaia 2012 – un vin de pus la icoane, cu punctaje internaționale ce variază între minim 92 de puncte (Parker) și maxim 99 (Wine Enthusiast). Cupaj celebru de Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Nu vă spun prețul unei sticle, ca să nu leșinați. Eu am rămas uimit de altceva – pentru prima dată am văzut Coravin într-un restaurant din Chișinău. Un dispozitiv care permite turnarea vinului fără a-i scoate dopul și îl păstrează în condiții nealterate. Dacă vedeți Coravin într-un local, credeți-mă, oamenii aceștia știu ce înseamnă servirea corectă a vinului! Am întâlnit la Mezzo și o curiozitate: poți să cumperi o sticlă de vin, servești azi un pahar și restul – data viitoare. Sticla deschisă cu Coravin este păstrată exclusiv pentru tine și vinul poate fi păstrat așa ani de zile!

blank

Sassicaia a făcut pereche desăvârșită cu costiță fragedă, parmentier de mazăre verde, muguri și sos demidulce. Dacă m-ași fi oprit aici, m-ar fi costat acest deliciu culinar doar 290 lei, dar…

blank

… n-am rezistat în fața desertului. Da cum să reziști, mă rog, când ai în față așa ceva?! Cheescake cu ciocolată, căpșune și portocală confiată. Of, Doamne!.. Arome de căpșună în farfurie, arome de căpșune în pahar: Vinohora Rose Purcari, cupaj rebel de Feteasca Neagră cu Montepulciano.

blank

Pe lângă pahare, condiții de păstrare și servire a vinului, asociere corectă cu bucatele, am bifat o carte a vinului bună, cu vinuri din Moldova și de peste hotare.

blank

Și un frigider care permite păstrarea vinului în condiții ideale: temperatură, lipsă de vibrații, etc.

blank blank

Deci, se poate să fii cu adevărat wine friendly în Chișinău! Sunt sigur că în spatele frigiderelor și ustensilelor pentru servirea vinului sunt cheltuieli mari, dar asta denotă un respect pentru consumatorii de vin. Repet, prețurile la Mezzo sunt rezonabile, mai mici chiar decât la multe localuri cu pretenții. Voi reveni neapărat aici. Și vouă vă recomand să mergeți la Wine & Dine.

Like & Share pls, să vadă lumea că vinul poate fi cinstit cu cinste în restaurant!

PS: La plecarea din Mezzo, am reușit să schimb o vorbă cu Lucia Berdos (doamna din spatele hotelului), sper să se țină de cuvânt în privința unui interviu sincer pentru FineWine. 😉

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.