Chardonnay de Moldova: degustare în orb
Am degustat aseară opt tipuri de Chardonnay mono-soi din Republica Moldova, de la opt producători diferiți, din zone diferite. Degustarea a avut loc, ca și la concursurile de vin, „în orb”, ca să nu fim influențați de etichetă, brand, prețul vinului, etc. Spre deosebire de concursuri însă, nu ne-am propus să facem un top, o ierarhie, ci să cunoaștem profilul unui soi în Republica Moldova. Să degustăm, să comparăm, să ne cunoaștem gusturile noastre și abia apoi să le pliem pe oferta producătorilor.
Mi-a plăcut evenimentul de aseară. Au venit mai puțini oameni ca de obicei (virusul!), dar au fost oameni buni, interesați de subiect, care au ascultat și au savurat vinurile.
Am debutat cu un Chardonnay IGP „Codru” de la Chateau Vartely. Un vin curat, corect, cu profilul soiului detectabil: măr verde și fân cosit, ușor de băut. Poate s-ar fi cerut o intensitate mai mare în arome, dar orice pretenție dispare când afli prețul: 70 de lei.
De la centru, ne-am mutat mai spre sud, mai exact în satul Romanovca, regiunea viti-vinicolă „Valul lui Traian” — Chardonnay 2018 seria Autograf de la compania Gitana. Un vin cu semnătura Liliei Dulgher: arome de caise și fructe galbene, gust elegant și ceva corpolență. Îl găsiți cu 150 lei pe vincuvin.shop.
Al treilea vin a reprezentat o noutate de la compania Vinum (cunoscută cu brandurile Mr Snob sau Lalele) — Selection Vladlen Uzhakov Chardonnay Light Barrique 2018. O combinație de 50% Chardonnay nebaricat, cu altă 50% maturată în contact cu stejarul. Denumirea de Light Barrique este oarecum fidelă vinului: arome ușoare de fructe (citrice, piersici), cu o suprapunere lejeră de piper alb și migdale. O veți găsi în vinoteci cu circa 130 lei sticla.
Cel de-al patrulea vin a fost o surpriză pentru oaspeți și de asta iubesc degustările în orb. Cu toții am văzut un galben pai frumos, cu toții am simțit fructe galbene, dar și o prezentă aromă de vanilie (semn de contact cu stejarul), dar nimeni nu ar fi spus că acest Chardonnay 2018 Dor Reserve de la Bostavan poate fi găsit cu numai 80 de lei la Purcari Wine Bar. Dacă sunteți în căutare de super calitate la preț low buget, poftim răspunsul.
În sticla cu numărul 5 am avut o altă noutate: Chardonnay 2018 Novak. Maturat șase luni în butoi de stejar de la Transilvania Bois, ofertant în arome de fructe verzi, pepene galben, corpolent, onctuos. Urmează să apară în curând în vânzare.
Chardonnay de Purcari a fost cel mai „ghicit” vin în blind și, totodată, unul din preferatele serii. Aromă de struguri verzi Chardonnay tocmai striviți, proaspăt, cu o ușoară atingere de lemn, buuun! Versiunea 2018 a luat Platinum la Decanter, cu 97 de puncte fiind vinul moldovenesc cu cel mai înalt scor la această competiție. 2019 a apărut de ieri la Purcari Wine Bar și costă 130 de lei (un raport preț calitate imbatabil).
Despre următorul vin, una din invitate, după degustarea în orb a zis: „are o balanță perfectă! Culoarea este galben-pai, mai intensă decât la vinurile precedente, buchetul este frumos, iar gustul sofisticat. Toate aceste trei componente se completează și merg logic una după alta”. Mi s-a bucurat inima să aud asta. E bine când lăudăm noi vinul, dar e încă și mai bine când un consumator apreciază un aur Mundus Vini, cu mențiunea „Best of show”. Chardonnay 2018 Barrel Fermented Chateau Cristi – 235 lei la Purcari Wine Bar.
Și ultimul, dar nu cel din urmă a fost Chardonnay 2018 by Omega Castel Mimi. L-am pus la urmă pentru că a fost cel mai corpolent vin al serii: 15% vol. alc., cu note de flori și o dominantă exprisivă de barrique, maturat 6 luni în butoiae Omega de la Radoux. Un vin turnat în ediție limitată și care se cere savurat cu măsură. Îl găsiți cu 180 de lei în vinoteci sau la Castel.
La sfârșit, degustatorul care a ghicit cele mai multe vinuri în blind s-a ales cu un premiu: tirbușon profesionist.
A fost o excursie scurtă, dar interesantă în lumea Chardonnay-ului din Moldova.
În lumina ultimelor evoluții legate de răspândirea virusului, am decis temporar să suspendăm organizarea evenimentelor publice. Dar, dacă ne adunăm în regim privat, în număr nu mai mare de 15-20 de persoane, s-ar putea să mai degustăm. În țintă se află Sauvignon Blanc 2019.
Urmăriți FineWine pentry detalii și fiți sănătoși!