Premieră: Individo Rara Neagră Blanc de Noir 2019

Un vin de culoare roz, produs din struguri roșii, după tehnologia vinurilor albe. Așa arată prima Rara Neagră din Republica Moldova vinificată în „blanc de noir”. Individo Rara Neagră Blanc de Noir 2019 — ediție limitată de la compania Chateau Vartely.

blank

Blanc de Noir este o tehnologie răspândită pe larg la spumante, dar mai nou avem multe exemplare și la vinurile liniștite. Blanc de Merlot, Blanc de Cabernet Sauvignon, Blanc de Feteasca Neagră. Iată că avem prima Rara Neagră albă… roz, dacă ne referim strict la culoare.

Vinificatorul ar fi putut folosi, ca și mine în poza de mai sus, un filtru pentru a face vinul alb. Dar, acest procedeu era să reducă din bogăția aromatică a vinului, or asta e căutat în primul rând la un asemenea vin. Prospețime și fruct!

Tehnologia „blanc de noir” permite ca vinul să fie de la culoare alb, până la roz ușor, ceea ce și avem la acest Individo.

blank

După ce l-am evaluat cu ochiul, hai să apropiem nasul de pahar! Să vină mai repede sezonul fructelor gustoase din Moldova: cireșe, piersici albe, fragi — un registru local de arome plăcute, care vin, cumva logic împreună cu autohtona rară.

blank

Gustul este lejer, proaspăt, cu aciditate și cu o confirmare a fructelor identificate aromatic. Remarcăm în mod special echilibrul de alcool – 12.5% – care devine o raritate pentru albele sau roze din Republica Moldova.

Un vin de primăvară-vară, ușor și plăcut, care poate fi servit și în 2-3 pahare, ca să ne asigurăm că-i bun. Nu asta căutăm la un vin bun, să vrem și al doilea pahar?! Chit că merge și alături de o pasta sau un pește ușor la grătar, sau la o salată verde, sau la o plăcintă. Versatil în asocieri, într-un cuvânt.

blank

Costă doar 110 lei și mi se pare un raport preț-calitate foarte onest.

Ca să întregiți gama, puteți degusta alături și o Rara Neagră, în forma ei clasică, tot nouă de la Vartely, doar că din roada 2017. Acest vin provine de pe o plantație de Rara Neagră cu vârsta de 10 ani din sudul țării, regiunea Bugeac. O culoare rubinie, cu gust plin, catifelat și note parfumate de fructe roșii de pădure, barrique 12 luni — detalii care i-au făcut pe jurații Mundus Vini să-i dea AUR.

blank

Ultimul, dar nu cel din urmă ostaș al gamei se numește Individo Saperavi 2017, ediție limitată, un vin de culoare intensă, corpolent și extractiv, maturat 12 luni în stejar. Un vin din top 50 Fine Wine Guide 2019, despre care spuneam că are trei explicații simple: sudul țării cu climă generoasă, roadă controlată de 4/tone la hectar și maestrul vinificator Arcadie Foșnea.

blank

Când vă duceți data viitoare în ospeție la cumătru, luați așa un arsenal și degustați-le anume în această ordine. Promit că o să vă placă!

blank


You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.