Top 5 vinuri de dăruit străinilor

Vinul este cea mai bună carte de vizită a Republicii Moldova. Este istoria şi cultura îmbuteliată a ţării noastre. O sticlă de vin dăruită unui străin ar fi cel mai reprezentativ dar pentru Moldova. FineWine vă propune Top 5 vinuri cu care nu veţi da greş niciodată.

1. Negru de Purcari, Vinăria Purcari

negru_p_1

Este, probabil, cel mai vestit vin al Moldovei. Istoria lui se trage din 1878, când a fost distins cu Grand Prix la Paris World Exhibition. Un vin dorit de toţi, înţeles de puţini – cum îl caracterizează însăşi producătorul. Sau – un pumn de fier îmbrăcat într-o mănușă de catifea – cum îi spunea expertul italian Federico Giotto. Negru de Purcari reprezintă un cupaj din trei soiuri: franţuzescul Cabernet Sauvignon (65-70%), georgianul Saperavi (20-25%) şi moldoveneasca Rară Neagră (10%).  În funcţie de anul roadei, poate costa 449 de lei sau 286 de lei. Când îl dăruiţi străinilor, subliniaţi că vinurile de la Purcari au ajuns pe masa reginelor Victoria şi Elizabeta a II-a, dar şi a ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

2. Taraboste Pur Aristocratic Cabernet-Sauvignon, Chateau Vartely

Vin-Chateau-Vartely-Taraboste-Cabernet-Sauvignon

Un vin din artileria grea. Produs în ediţii limitate, maturat în butoaie de stejar franţuzesc cel puţin 24 de luni. Un vin gastronomic, care poate fi înţeles doar atunci când este combinat cu o mâncare potrivită – carne roşie, vânat sau brânzeturi nobile. Sunt legendare ediţiile din 2007 şi 2009, care însă se găsesc mai greu în vânzare. Produsul din roada anului 2011, de asemenea, una de excepţie, poate fi cumpărată on-line cu 207 lei. Se remarcă prin arome de vişină, coacăză neagră, nuanţe de nuci şi vanilie. Vinul se recomandă a fi deschis cu 20-30 minute înainte de a fi consumat.

3. Cricova Grand Vintage Alb Brut, Cricova

cricova-grand-vintage

Ceea ce la francezi se numeşte şampanie, la noi e spumant. Iar Cricova Grand Vintage 2007 este regele printre efervescentele de colecţie. Alb, brut 13% alcool – această capodoperă vinicolă se produce conform metodei Traditionnelle, prin fermentarea secundară în sticle, cu maturarea ulterioara cuvee în poziţie orizontală, cel puţin, 3 ani. Produs din struguri Pinot Noir, este spumantul ce evocă eleganță și clasă prin buchetul său floral fin, gust delicat și proaspăt. Se servește la temperatura de +4°C…+6°C alături de aperitive, caviar roșu sau negru și brânzeturi nobile. Cricova Grand Vintage a fost produsă în ediţie limitată – ­ 19 000 de sticle şi costă 220-260 de lei.

4. Ice Wine Rkaţiteli, Castel Mimi

1

„Aşa ceva se produce doar în Germania, Canada şi Moldova”. Cu aşa o minciniucă o să uimiţi orice străin. Ideea e că se mai face şi în altă parte IceWine, dar totuşi nu este foarte răspândit acest tip de vin. În Moldova, Castel Mimi produce IceWine din soiul de struguri Rkațiteli, înghețați la o temperatură între -6°C și -10°C, în baza unei tehnologii speciale. Culoare aurie festivă. Buchetul intens și complex cu nuanțe de miere și fructe dulci. Este un cadou bun mai ales pentru doamne. Costă în jur de 300 de lei.

5. Divin Speranţa 9 ani, Barza Albă

IMG_0356

În topul vinurilor, am strecurat intenţionat şi un divin. Pentru că tot au la bază vinuri, dar şi pentru că divinurile moldoveneşti sunt un cadou de excepţie. I-am dăruit odată 2 sticle de divin nănaşului meu, francez de origine. Mare mi-a fost mirarea când mi-a spus ulterior că o sticlă a băut-o cu prietenii, iar a doua a vândut-o: de bun ce era „cognacul” moldovenesc. Dacă dăruiţi divin străinilor, menţionaţi neapărat preţul, ei vor fi miraţi de cât de ieftin e la noi ceea ce la ei e foarte scump. Desigur, avem divinuri diferite şi foarte scumpe în Moldova, dar la un preţ de 300-350 de lei, Speranţa de 9 ani de la Barza Albă e un cadou foarte rezonabil. Are un buchet bogat, bine format, cu nuanțe ușoare de flori și note de fruscte stafidate, armonizează perfect cu un gust extractiv complet și blînd. Ah da, arătaţi-le străinilor şi culoarea bogată de chihlimbar.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *