Somma Cabernet Sauvignon 2019 Noble Savage

Frații Alexandru și Eugen Sîrbu, au lucrat sommelieri în Moscova, iar de ceva timp au hotărât să revină acasă. Printre altele, le-a reușit să pornească o micro-vinărie artizanală: Somma Winery.

blank
Sursa foto: Facebook/Женя Сырбу

Totul a pornit de la 1.8 hectare de viță de vie Cabernet Sauvignon, din localitatea Ciumai, zona Valul lui Traian, cu o vârstă de peste 25 de ani, care se afla sub riscul de a fi defrișată. Cei doi frați au închiriat plantația, au reabilitat-o, iar din 2019 și 2020 au obținut primele recolte.

blank
Sursa foto: Facebook/Женя Сырбу

Ambii sunt adepții agriculturii non-invazive, cu intervenții minime în vie și vin. De exemplu, în 2019, au stropit via doar de două ori, cu sulf și piatră vânătă, iar în 2020, în genere, nu au făcut nicio stropire. „Probabil, din lipsă de experiență, că nu am pierdut încă recolte”, glumește Eugen Sîrbu. Dar, adaugă pe loc: „este de fapt filosofie noastră și am decis să facem anume așa, ori altfel – nu mai facem deloc”. Amatorii de vin din Chișinău îl cunosc pe Eugen Sîrbu și de la magazinul Nobilta del Gusto, unde el a consolidat un raft cu vinuri străine.

blank

Somma Cabernet Sauvignon 2019 Noble Savage a apărut de la finele lunii mai 2021. Așa s-a întâmplat că înainte să-l degust, am auzit păreri contradictorii: cineva îl laudă, altcineva – îl critică.

blank

Strugurii din roada anului 2019 au fost fermentați parțial pe drojdii sălbatice, parțial – selecționate. Vinul a fost îmbuteliat fără cleire sau filtrare. 14 luni de barrique refolosit, îmbuteliat în ediție de 1 500 de sticle.

blank

Din prima impresie m-am plasat categoric în rândul celor care au rămas fascinați de vin.

Demult nu am văzut vin cu o culoare atât de vie! De la prima degustare am zis că acest vin nu trebuie desfăcut pe tablițe și molecule, pe criterii olfactive. E un vin deosebit de stilul comercial, un vin „viu”, dacă pot să-i spun așa. Mi-a plăcut și aroma, și gustul!

blank

Costă 180-190 lei pe raft, disponibil și la Purcari Wine Bar.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.